Tårta med limemousse och vit choklad

40 röster

Frisk och god tårta med limemousse, färska jordgubbar och vit chokladganache.

Visa mer

Du behöver

Tårtbotten

  • 5 ägg
  • 255 g socker (3 dl)
  • 90 g vetemjöl (1,5 dl)
  • 120 g potatismjöl (1,5 dl)
  • 10 g bakpulver (2 tsk)
  • 20 g vaniljsocker (4 tsk)
  • sprayfett, till formen

Limemousse

  • 2,1 dl crème fraiche
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 tsk limeskal
  • 0,5 dl limesaft
  • 4 gelatinblad
  • 2,1 dl vispgrädde

Vit chokladganache

  • 3 dl vispgrädde
  • 180 g vit choklad

Marängsmörkräm

  • 1 dl äggvita (vitan från 3 ägg)
  • 190 g strösocker (2,25 dl)
  • 300 g normalsaltat smör
  • citron

Montering

  • 0,5 l färska jordgubbar
  • 1 msk socker
  • sockerpasta eller marsipan, att täcka tårtan med

Gör så här

  1. Tårtbotten
    Vispa ägg och strösocker luftigt i 5-10 minuter. Blanda ihop de torra ingredienserna. Sikta ner dem i äggsmeten och blanda väl.
  2. Spraya en 20 cm rund bakform med hög kant med sprayfett. Häll i smeten.
  3. Grädda i 30-35 minuter i 170 grader. Ta ut och vänd formen upp och ner. Låt formen vara kvar på botten. Låt svalna i ca 30 minuter. Vänd sedan på kakan och låt den svalna ytterligare ett tag innan den plastas in.
  4. Limemousse
    Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten.
  5. Värm upp socker, limeskal och limesaft i en kastrull. Vispa ner urkramade gelatinblad i kastrullen och låt svalna.
  6. Vispa upp crème fraiche och grädde var för sig, vänd sedan ner grädden i crème fraichen. Rör försiktigt i den kalla limeblandningen. Låt stå i kyl minst 3 timmar.
  7. Vit chokladganache
    Värm grädden. Låt chokladen smälta i den varma grädden. Häll i en bunke och ställ kallt i minst 6 timmar eller tills temperaturen är under 7 grader på blandningen.
  8. Marängsmörkräm
    Värm äggvita och socker i vattenbad på spisen, vispa om då och då med en handvisp. Värm tills sockerkristallerna har försvunnit (ca 65 grader).
  9. Ta av ägg/sockerblandningen från värmen och vispa den med elvisp eller i assistent tills den börjar bli fluffig och vit. Skär under tiden smöret i kuber. Tillsätt en smörkub i taget under vispning. Innan sista smöret är tillsatt kan det hända att smörkrämen börjar bli grynig. Sätt då skålen över vattenbadet en stund till, vispa igen och tillsätt det sista smöret. Om allt smör är tillsatt men smörkrämen ändå är tunn och lite rinnig är det bara att ställa bunken i kylen en stund. När den börjat stelna till lite är det bara att vispa upp den med elvispen och då ska den förhoppningsvis bli härligt fluffig. Smaka av med citron.
  10. Jordgubbar
    Hacka jordgubbarna och blanda med sockret.
  11. Montering
    Skär av toppen på tårtbottnen. Dela sedan botten i tre delar. Fördela de hackade jordgubbarna på understa bottnen. Vispa upp limemoussen och fördela den på jordgubbarna. Lägg på nästa lager tårtbotten. Vispa upp den vita chokladganachen och fördela den på nästa lager i tårtan. Lägg på sista tårtbottnen. Skrapa av och jämna till kanterna. Plasta in och ställ tårtan kallt i några timmar eller över natten.
  12. Spackla tårtan två gånger med marängsmörkräm Låt den stelna mellan spacklingarna. Täck tårtan med sockerpasta eller marsipan och dekorera efter tycke och smak.
1 mars 2018

Fler goda recept