Tårta med kokosmousse, lemon curd och vit choklad

Helenas illusionstårta
Foto: TV4

Fräsch och god moussetårta med hasselnötsbotten och vit chokladsmörkräm. Forma den som en ballong (om du gillar utmaningar!) eller servera den som en klassisk tårta.

Tips! I tårtan på bilden använde Helena rice krispies treat för att forma undre delen av ballongen. Denna blandning är perfekt när du vill bygga och forma tårtor.

Rice Krispies Treat
5 msk smör
600 g marshmallows
3 liter Rice Krispies

Smält smöret på låg värme i en stor kastrull, lägg i marshmallows och låt dom sakta smälta. När allt är smält, häll i Rice Krispies och blanda. Forma massan till den formen du vill ha medan den fortfarande är varm. Med lite kallt vatten på händerna undviker du att det kletar fast.

8 juni 2017

Du behöver

Hasselnötsbotten

  • 4 ägg
  • 3 dl mjöl
  • 3 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 msk vatten
  • 2 dl hasselnötter

Kokosmousse

  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl socker
  • 1,5 dl kokosflingor
  • 2 dl grädde, vispad
  • 2 gelatinblad

Citronmousse

  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 1,5 dl socker
  • 2 tsk rivet citronskal
  • 1 dl pressad citronsaft
  • 6-7 gelatinblad

Lemon curd

  • 2 citroner
  • 2 äggulor
  • 1 ägg
  • 2 dl socker
  • 100 g smör

Vit chokladsmörkräm

  • 100 g vit choklad
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 100 g färskost

Gör så här

  1. Hasselnötsbotten
    Rosta hasselnötterna på en plåt i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter. Låt sedan svalna. Lägg nötterna i en plastpåse eller handduk och gnid mot varandra för att lossa skalet. Finhacka.
  2. Vispa ägg och socker mycket pösigt. Blanda bakpulver och mjöl och sikta ner i äggsmeten, blanda väl och se till att det inte blir några klumpar. Tillsätt vattnet och blanda till en jämn smet.
  3. Vänd därefter ner nötterna i smeten. Häll upp i en bakplåtsklädd rund form (ca 20 cm i diameter) och grädda på 175 grader i ca 40 minuter.
  4. Kokosmousse
    Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa crème fraiche och socker tills det tjocknar, kan ta ca 10 min.
  5. Smält gelatinbladen på svag värme tills de smälter, låt svalna en aning. Blanda hastigt i gelatinet i crème fraiche-röran och se till att det inte blir några klumpar. Blanda i kokosen och vänd i vispad grädde.
  6. Citronmousse
    Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa grädden lätt. Vispa crème fraiche, matlagningsyoghurt och socker med elvisp tills allt socker löst sig. Smält gelatinet i citronsaften i en kastrull och låt svalna en aning. Rör snabbt ner det i yoghurtblandningen och vänd sedan ner grädden.
  7. Lemon curd
    Tvätta citronerna. Riv skalet fint och pressa ut juicen.
  8. Vispa äggulor, ägg och socker några minuter i en skål. Ställ skålen i vattenbad och tillsätt citronskal och juice. Rör tills krämen tjocknat, ca 15 minuter. Skär smör i bitar. Klicka i dom under omrörning tills det smält. Låt svalna.
  9. Vit chokladsmörkräm
    Smält chokladen och vispa fluffigt tillsammans med smöret och osten.
  10. Montering
    Dela varje tårtbotten i två delar. Lägg alla bottnar på varandra och skär till dom så att dom får formen av överdelen på en ballong. Lägg sedan alla bitarna åt sidan utom bottendelen. Spritsa en ring av smörkrämen runt kanten. Bred sedan på ett tunt lager innanför kanten med lemon curd toppa med citronmousse så att den når upp till samma nivå som smörkrämen. Lägg på nästa botten. Spritsa ytterligare en ring med smörkräm och fyll sedan insidan med kokosmousse. Repetera tills bottnarna är slut. Plasta in och ställ in i kylskåp så att tårtan får sätta sig, gärna över natten. Spackla sedan tårtan jämn med smörkrämen och ställ in i kylen igen så att smörkrämen stelnar.
Kommentera receptet

Fler goda recept