Tårta à la VM 94

POPULÄRT
Tårta á la VM 94
Foto: TV4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Tårta à la VM 94

42 ingredienser

Hilda tolkar sitt födelseår med en bronsfärgad tårta där insidan bjuder på den amerikanska flaggan. För smakerna står blåbär, citron och vit choklad i centrum.

Ingredienser

Vispad citronpannacotta

  • 5 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljpaste
  • 0,75 dl strösocker
  • 3 gelatinblad
  • 2 citroner (skal från 2 citroner och saft från 1 citron)

Blåbärskompott med kardemumma

  • 1 gelatinblad
  • 2 dl frysta blåbär, tinade
  • 1 msk honung
  • 2 msk syltsocker
  • 0,5 citron, saften
  • 2 msk vatten
  • 0,5 msk kardemummakärnor, mortlade

Red velvet botten

  • 80 g smör, rumstempererat
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl filmjölk
  • 3 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,25 tsk bakpulver
  • 2-3 msk röd pastafärg
  • ev gul hushållsfärg, några droppar

Mazarinbotten

  • 260 g mandelmassa
  • 120 g smör, rumstempererat
  • 165 g ägg (ca 3 st)
  • 0,5-1 dl vetemjöl
  • 1 citron, skal
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl frysta blåbär, tinade
  • ca 2 msk mörkblå pastafärg

Cream cheesefrosting med vit choklad

  • 600 g färskost
  • 300 g vit bakchoklad, av bra kvalitet
  • 1,5-2 dl florsocker, siktat
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,5 citron, saft

Sockerlag med limoncello

  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 0,5 dl limoncello

Marsipanfotbollar

  • 200 g marsipan, vit
  • 100 g marsipan, svart

Dekoration

  • Sprayfärg i brons och guld
  • Frostningen spritsat på toppen av tårtan
  • Guldflakes/bladguld
  • Amerikanska blåbär
  • Frystorkat hallonpulver
  • Glitterpulver i brons
  • Marsipan fotbollar
  • Flaggspel ”När vi gräver guld i USA”

Gör så här

Vispad citronpannacotta

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i minst 5 minuter.
  2. Koka upp grädde, vanilj, socker och citron (skal och saft).
  3. Krama ur vattnet från gelatinbladen och rör ner i gräddblandningen.
  4. Låt pannacottan sätta sig i kylen medan du fortsätter med resten.
  5. Vispa upp pannacottan i en skål till den blivit fluffig. Lägg i en spritspåse och spritsa lagret vid montering.

Blåbärskompott med kardemumma

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter.
  2. Koka upp alla ingredienser utom gelatinet. Låt koka några minuter till sockret löst upp. Ta kastrullen från plattan.
  3. Krama ut vattnet ur gelatinet och vispa ner i kompotten. Låt kompotten svalna helt.

Red velvet botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjölken och filen och låt stå.
  3. Vispa socker och smör ett tag med köksassistenten, addera sedan ett ägg i taget.
  4. Lägg i den röda pastafärgen och ev några droppar gul färg för att få en riktigt röd färg.
  5. Sikta de torra ingredienserna i en annan skål och vispa ner i smeten.
  6. Häll till sist i mjölkblandningen.
  7. Fördela smeten i 4 stycken formar (18 cm i diameter). Lägg en bit bakplåtspapper i botten. Grädda i ca 25 minuter, känn efter med en sticka. Låt svalna.

Mazarinbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv mandelmassa grovt. Blanda mandelmassan och rumstempererat smör i köksassistenten (om Kitchen Aid används, använd flatblandaren/paddel).
  3. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje ägg. Blanda i siktat vetemjöl och blanda.
  4. Riv i citronzest, blåbär och pastafärgen. Häll smeten i två formar (18 cm i diameter).
  5. Grädda mitt i ugnen i ca 25–30 minuter. Känn efter med en sticka, den ska inte vara kletig i mitten. Låt svalna.

Cream cheesefrosting med vit choklad

  1. Smält chokladen i mikron. Låt svalna (påskynda genom att ställa i kallt vattenbad en stund)
  2. Vispa grädden till en luftig konsistens med en köksassistent. Ej för hårt och inte för löst.
  3. Vispa sedan ner färskosten och siktat florsocker.
  4. Addera sedan den smälta chokladen och vispa ordentligt på hög hastighet. Droppa ner lite citronsaft. Ställ en liten stund i kylen och lägg sedan i spritspåse.

Sockerlag med limoncello

  1. Koka upp socker och vatten. Ta bort från plattan och rör i limoncello. Låt svalna.

Marsipanfotbollar

  1. Rulla den vita marsipanen till små vita bollar (lite mindre än en pingisboll) och lägg som svarta runda bollar på den vita marsipanen. Rulla försiktigt ihop att till en fotboll.

Montering

  1. Använd sockerlagen med limoncello att stänka över bottnarna, inte för mycket.
  2. Lägg en red velvetbotten lägst ner. Lägg på pannacottan. Lägg på en red velvetbotten. Lägg på frosting. Lägg på en red velvetbotten.
  3. Lägg på ett tunt lager pannacotta. Lägg på mazarinringen som är utstansad som en donut. Lägg/fyll upp med pannacotta inuti hålet på mazarinbottnen. Lägg blåbärskompott på mazarinbottnen
  4. Lägg en till mazarinbotten likt en donut på blåbärskompotten Lägg en red velvetbotten (utstansad) i hålet på mazarinbottnen som liknar en donut.
  5. Spritsa frostingen runt kakan, fixa och snygga till. Spraya med bronsfärg. Spritsa klickar med vit frosting, lägg några blåbär runt varje topp. Placera en fotboll i varje topp. Strö över lite rött hallonpulver. Lägg på några guldblad/guldflakes. Sätt i flaggspelet "När vi gräver guld i USA…"