Hilda tolkar sitt födelseår med en bronsfärgad tårta där insidan bjuder på den amerikanska flaggan. För smakerna står blåbär, citron och vit choklad i centrum.
2 citroner (skal från 2 citroner och saft från 1 citron)
Blåbärskompott med kardemumma
1 gelatinblad
2 dl frysta blåbär, tinade
1 msk honung
2 msk syltsocker
0,5 citron, saften
2 msk vatten
0,5 msk kardemummakärnor, mortlade
Red velvet botten
80 g smör, rumstempererat
1 dl mjölk
1 dl filmjölk
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 ägg
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
0,25 tsk bakpulver
2-3 msk röd pastafärg
ev gul hushållsfärg, några droppar
Mazarinbotten
260 g mandelmassa
120 g smör, rumstempererat
165 g ägg (ca 3 st)
0,5-1 dl vetemjöl
1 citron, skal
1 krm salt
0,5 dl frysta blåbär, tinade
ca 2 msk mörkblå pastafärg
Cream cheesefrosting med vit choklad
600 g färskost
300 g vit bakchoklad, av bra kvalitet
1,5-2 dl florsocker, siktat
1,5 dl vispgrädde
0,5 citron, saft
Sockerlag med limoncello
1,5 dl strösocker
3 dl vatten
0,5 dl limoncello
Marsipanfotbollar
200 g marsipan, vit
100 g marsipan, svart
Dekoration
Sprayfärg i brons och guld
Frostningen spritsat på toppen av tårtan
Guldflakes/bladguld
Amerikanska blåbär
Frystorkat hallonpulver
Glitterpulver i brons
Marsipan fotbollar
Flaggspel ”När vi gräver guld i USA”
Gör så här
Vispad citronpannacotta
Lägg gelatinbladen i blöt i minst 5 minuter.
Koka upp grädde, vanilj, socker och citron (skal och saft).
Krama ur vattnet från gelatinbladen och rör ner i gräddblandningen.
Låt pannacottan sätta sig i kylen medan du fortsätter med resten.
Vispa upp pannacottan i en skål till den blivit fluffig. Lägg i en spritspåse och spritsa lagret vid montering.
Blåbärskompott med kardemumma
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter.
Koka upp alla ingredienser utom gelatinet. Låt koka några minuter till sockret löst upp. Ta kastrullen från plattan.
Krama ut vattnet ur gelatinet och vispa ner i kompotten. Låt kompotten svalna helt.
Red velvet botten
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjölken och filen och låt stå.
Vispa socker och smör ett tag med köksassistenten, addera sedan ett ägg i taget.
Lägg i den röda pastafärgen och ev några droppar gul färg för att få en riktigt röd färg.
Sikta de torra ingredienserna i en annan skål och vispa ner i smeten.
Häll till sist i mjölkblandningen.
Fördela smeten i 4 stycken formar (18 cm i diameter). Lägg en bit bakplåtspapper i botten. Grädda i ca 25 minuter, känn efter med en sticka. Låt svalna.
Mazarinbotten
Sätt ugnen på 175 grader.
Riv mandelmassa grovt. Blanda mandelmassan och rumstempererat smör i köksassistenten (om Kitchen Aid används, använd flatblandaren/paddel).
Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje ägg. Blanda i siktat vetemjöl och blanda.
Riv i citronzest, blåbär och pastafärgen. Häll smeten i två formar (18 cm i diameter).
Grädda mitt i ugnen i ca 25–30 minuter. Känn efter med en sticka, den ska inte vara kletig i mitten. Låt svalna.
Cream cheesefrosting med vit choklad
Smält chokladen i mikron. Låt svalna (påskynda genom att ställa i kallt vattenbad en stund)
Vispa grädden till en luftig konsistens med en köksassistent. Ej för hårt och inte för löst.
Vispa sedan ner färskosten och siktat florsocker.
Addera sedan den smälta chokladen och vispa ordentligt på hög hastighet. Droppa ner lite citronsaft. Ställ en liten stund i kylen och lägg sedan i spritspåse.
Sockerlag med limoncello
Koka upp socker och vatten. Ta bort från plattan och rör i limoncello. Låt svalna.
Marsipanfotbollar
Rulla den vita marsipanen till små vita bollar (lite mindre än en pingisboll) och lägg som svarta runda bollar på den vita marsipanen. Rulla försiktigt ihop att till en fotboll.
Montering
Använd sockerlagen med limoncello att stänka över bottnarna, inte för mycket.
Lägg en red velvetbotten lägst ner. Lägg på pannacottan. Lägg på en red velvetbotten. Lägg på frosting. Lägg på en red velvetbotten.
Lägg på ett tunt lager pannacotta. Lägg på mazarinringen som är utstansad som en donut. Lägg/fyll upp med pannacotta inuti hålet på mazarinbottnen. Lägg blåbärskompott på mazarinbottnen
Lägg en till mazarinbotten likt en donut på blåbärskompotten Lägg en red velvetbotten (utstansad) i hålet på mazarinbottnen som liknar en donut.
Spritsa frostingen runt kakan, fixa och snygga till. Spraya med bronsfärg. Spritsa klickar med vit frosting, lägg några blåbär runt varje topp. Placera en fotboll i varje topp. Strö över lite rött hallonpulver. Lägg på några guldblad/guldflakes. Sätt i flaggspelet "När vi gräver guld i USA…"