Tareqs snabba sjömansbiff

POPULÄRT
Tareqs snabba sjömansbiff
Foto: TV4
Tareq Taylor porträtt
Tareq Taylor porträtt

Tareqs snabba sjömansbiff

14

6 steg att laga

30 ingredienser

45 min

Tareqs variant på sjömansbiff kallas också dansk sjömansbiff. Den går betydligt snabbare att laga än den klassiska, men utan att göra avkall på alla goda smaker som hör rätten till.

Ingredienser

portioner4 portioner

Pannbiffar

  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 2 kryddpepparkorn, alt 1 krm malen
  • 15 svartpepparkorn, alt 3 krm malen
  • 1 gul lök
  • 1,5 tsk salt
  • 500 g blandfärs
  • smör, till stekning

Potatis- och lökgryta

  • 600 g fast potatis
  • 4 gul lök
  • 100 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl öl, gärna ljus lager
  • 8 dl mörk oxbuljong
  • 20 kryddpepparkorn
  • 1 msk färsk timjan, hackad
  • 5-5 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn
  • 6 hel nejlika
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar

Snabbpicklade rödbetor

  • 300 g rödbeta
  • 2,5 dl vatten
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 vitpepparkorn
  • 5 hel nejlika
  • 4 lagerblad

Gör så här

  1. Snabbpicklade betor
    Skala rödbetorna och skiva dem tunt på mandolin. Lägg skivorna i en glasburk med lock. Koka upp ingredienserna till lagen och slå över de skivade rödbetorna. Sätt på locket. Låt kallna före servering.
  2. Potatis- och lökgryta
    Skala och skiva potatis och lök i 0,5 cm tjocka skivor. I en kastrull, stek löken i smöret tills löken är fint brynt. Låt löken få ta tid så att den blir mjuk och söt i smaken.
  3. Tillsätt vetemjöl och rör ut det jämnt. Häll i öl och mörk oxbuljong, rör så att det inte bildas några klumpar. Tillsätt potatis och övriga ingredienser. Koka tills potatisen är mjuk och smaka av en sista gång med salt och peppar.
  4. Pannbiffar
    Blanda ströbröd, mjölk och ägg i en skål och låt stå och dra några minuter. Stöt krydd- och svartpepparkorn i en mortel. Hacka eller riv löken fint. Blanda lök, färs och salt med ströbrödsblandningen. Knåda inte färsen för länge för då kan den bli seg.
  5. Forma till pannbiffar och stek dem på bägge sidor i lite smör i en stekpanna.
  6. Servera pannbiffarna med potatis- och lökblandningen samt de picklade betorna.