Tareqs skaldjurssoppa

Tareqs skaldjurssoppa
Foto: Luckyday
Tareq Taylor profil ny
Tareq Taylor profil ny

Tareqs skaldjurssoppa

12 ingredienser

Lyxig gryta med krabba, musslor, pilgrimsmusslor och vit fisk. Toppas med friterad kapris.

Ingredienser

portioner
  • 200 g musslor
  • 2 färska krabbor
  • 400 g sej (torsk eller marulk)
  • 1 l skaldjursbuljong
  • 100 g fänkål, tärnad
  • 100 g rotselleri, tärnad
  • 1 kvist timjan
  • 2 msk smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 8 pilgrimsmusslor
  • 1 dl kapris
  • 1 dl olja, till fritering

Gör så här

  1. Rengör musslorna. Om några musslor öppnas, knacka dem lätt på en hård yta. Stänger de sig inte, släng dem.
  2. Använd en stor gryta på cirka 10 liter och fyll den med vatten. Tillsätt salt efter smak och koka upp.
  3. Koka krabbor och musslor under lock i cirka 10 minuter eller tills de är färdiga. Ta upp skaldjuren ur vattnet och lägg dem åt sidan för att svalna.
  4. Koka fisken i skaldjursvatten i cirka fem minuter. Ta upp fisken och lägg åt sidan.
  5. Skala musslorna och krabborna, spara köttet.
  6. I en ny kastrull, stek de tärnade grönsakerna och timjan i smör. Det ska inte få färg. Tillsätt vin, skaldjursbuljong och grädde. Låt koka i 20 minuter. Salta efter smak.
  7. Sila soppan genom en finmaskig sil, håll varmt.
  8. Stek pilgrimsmusslor i en het panna med 1 msk smör. Ställ åt sidan.
  9. Stek kapris i het olja tills de är krispiga. Låt rinna av på hushållspapper.
  10. Lägg fisken, pilgrimsmusslor, musslor och krabbkött i en skål. Häll den varma soppan över fisken och garnera med stekt kapris.