Tacos på formbar färs

koket.se
Tacos på formbar färs
Gustav Johansson porträtt
Gustav Johansson porträtt

Tacos på formbar färs

38 ingredienser

1 h

"Så här enkelt kan du veganisera sveriges favoriträtt, fredagstacosen! Recept på hemmagjord tacokrydda och på flera goda tillbehör.” /Gustav Johansson

Se Gustav Johansson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Tacofärs

  • 400 g formbar vegofärs
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk oregano
  • 1 msk malen spiskummin
  • 0,5 dl ketchup (eller BBQ-sås)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 msk japansk soja (ljus)
  • 1 dl vatten
  • 0,5 limefrukt, juicen 0.5 st

Guacamole

  • 1 färsk koriander
  • 0,5 silverlök (eller gul lök)
  • 1 jalapeño (eller ca 8 skivor inlagd jalapeño)
  • 2 tomater (mogna)
  • 4 avokador (mogna)
  • 0,5 tsk salt

Mangosala

  • 1 mango
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tomat (stor)
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 limefrukt, juicen 1 st
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Picklad lök

  • 1 rödlök (stor)
  • 1 limefrukt, juicen 1 st

Tillbehör

  • 1 gurka, finhackad 1 st
  • 3 tomater, finhackade 3 st
  • 0,5 isbergssallad, strimlat 0.5 st
  • 1 burk majs
  • 1 burk inlagd jalapeño
  • 1 förp nachochips
  • 12 tortillabröd (mjuka)
  • 2 dl växtbaserad crème fraiche (eller matlagningsyoghurt)
  • 1 krm färsk koriander
  • 1 förp sriracha

Gör så här

Tacofärs

  1. Hetta upp en stekpanna med rapsolja.
  2. Vänd ner vegofärsen i pannan tillsammans med vitlök, alla kryddorna, ketchup, tomatpuré och soja. Om du använder formbar färs (det funkar med vanlig också) så är det viktigt att du inte rör om så mycket i början, utan låter färsen hettas upp och stelna innan du börjar röra runt. Då får du bäst textur. Rör du runt på en gång hinner inte färsen reagera med sig själv och du får inte samma tuggmotstånd.
  3. Stek därefter tills allt blandats och det luktar gott. Om du använder formbar färs får du sedan hacka färsen i småbitar i pannan, precis som om du stekte köttfärs.
  4. Häll i 1 dl vatten och låt vätskan koka ner och smakerna gå ihop i pannan.
  5. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer kryddor efter smak.
  6. Avsluta med att pressa över juice från den färska limen för att balansera syran.

Guacamole

  1. Finhacka koriander, lök och jalapeño och lägg i varsin skål.
  2. Skölj och finhacka tomaterna (ca 7×7 mm stora bitar) och lägg också dem i en separat skål.
  3. Börja med att mortla ca hälften av koriandern, hälften av löken och två tredjedelar av jalapeñon tills löken och jalapeñon vätskar ur sig och blandas till en pasta med koriandern. Om du inte har en mortel kan du istället lägga allt på en skärbräda och finhacka allt tills du får en pasta.
  4. Dela avokadon på hälften, ta ur kärnorna, skär ett rutmönster i avokadohalvorna och gröp ner bitarna i morteln. Rör om tills att alla avokadobitar är täckta med kryddpastan och är halvt mosade.
  5. Lägg i resten av koriandern, löken, jalapeñon och tomaterna i morteln. Låt tomaterna ligga högst upp och salta på dem så de drar åt sig mestadels av saltet.
  6. Rör om med ett par skedar och hacka sönder avokadobitarna till önskad grovhet. Smaka av med eventuellt mer salt, jalapeño och koriander.

Mangosalsa

  1. Skala och finhacka mangon, rödlöken och vitlöken.
  2. Skölj och finhacka tomaten, koriandern och chilin.
  3. Blanda ihop alla ingredienser till en salsa och smaka av med limejuice och salt.

Picklad lök

  1. Skala och strimla löken tunt. Pressa över limejuice och låt dra i 30 minuter.

Tillbehör

  1. Servera alla tillbehör med tortillabröd!