Tacos på biff

Foto: Tv4
Tacos på biff
28 ingredienser
1 h
Tacos med koreanska smaker kan bli en ny fredagsfavorit! (Detta recept ger 2 lite större tacos eller 3 små per person).
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- ca 400 g nötkött (gärna entrecote eller oxfilé)
Marinad
- 0,5 röd chilifrukt, hackad
- 1 kvist citrongräs, finhackat
- 0,5 kruka färsk koriander, grovt hackad
- 1-2 cm färsk ingefära, riven
- 2 klyftor vitlök, pressade
- 0,5 limefrukt, zest
- 0,5 limefrukt, saften (samma halva som du zestat)
- 1 msk sesamolja
- 2 msk neutral olja, exempelvis raps
- 1 msk honung, flytande
- 0,5 msk flingsalt
- svartpeppar
Majstortilla
- 150 g majsmjöl
- 0,5 tsk flingsalt
- 1 msk neutral olja (samt olja till utbakning och stekning)
- 2 dl vatten, kokande (direkt från vattenkokaren)
Ananassalsa
- 0,5 burk tomatsås (färdig taco-salsa) [115 g]
- 0,5 burk krossad ananas [ca 200 g]
- salt
- svartpeppar
- ev limejuice
Syrlig kålsallad
- 100 g vitkål, fint strimlad
- 0,5 limefrukt, saften
- 2 msk majonnäs
- 3 msk pumpakärnor
- salt
- svartpeppar
Gör så här
Marinad
- Lägg chili, citrongräs, koriander, ingefära och vitlök i en mortel och mortla till en grov pasta. Häll ner i en bunke, stor nog att rymma köttet. Riv ner limezest och pressad lime. Blanda ner sesam- och rapsolja samt honung och rör till en jämn marinad. Smaka av med salt och svartpeppar. Stek köttet snabbt runtom i en varm stekpanna, låt svalna en aning, täck sen köttet med marinad, rulla in i bakplåtspapper och platsfilm runtom, ställ svalt så länge som möjligt, minst en timme.
Förberedelse majstortilla
- Dessa steks med fördel just innan servering, men det går även bra att försteka och sedan värma i ugn innan servering. Häll majsmjöl och salt i en skål. Rör ner olja samt hett vatten, blanda till en jämn och fin deg. Knåda degen tills den är mjuk. Täck degen och låt stå ca 20 minuter.
Ananassalsa
- Medan tortillian vilar, häll alla ingredienser till salsan i en kanna eller bunke med hög kant. Stavmixa till en halvslät salsa. Smaka av med salt och peppar, och eventuellt lite limejuice. Ställ kallt.
Syrlig kålsallad
- Blanda finstrimlad vitål i en bunke tillsammans med pressad lime, majonnäs och pumpakärnor för textur. Smaka av med salt och peppar.
Majstortilla och kött forts.
- Rulla majsdegen till 12 små bollar. Olja bänken och kavla ut till runda tortillas (antingen för hand med en kavel eller i en tortillapress).
- Hetta upp olja i en stekpanna, gärna gjutjärn och stek det marinerade köttet hårt på alla sidor, ca 2 minuter per sida. Lägg i folie och låt vila.
- Medan köttet vilar, hetta upp olja på nytt i en ny panna. Stek de platta tortillabröden någon minut på varje sida eller tills de är gyllenbruna och fina. Lägg bröden i en kökshandduk så de hålls varma.
Servering
- Skär upp köttet i riktigt tunna skivor, varva med kött och kålsallad i bröden, bränn av köttet lite på toppen med gasbrännare för extra smak. Toppa med salsan och gärna lite färsk koriander samt sesamfrön. Servera direkt.