Tacos på biff

Tacos på biff
Foto: Tv4

Tacos på biff

Av: Remi - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

28 ingredienser

1 h

Tacos med koreanska smaker kan bli en ny fredagsfavorit! (Detta recept ger 2 lite större tacos eller 3 små per person).

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • ca 400 g nötkött (gärna entrecote eller oxfilé)

Marinad

  • 0,5 röd chilifrukt, hackad
  • 1 kvist citrongräs, finhackat
  • 0,5 kruka färsk koriander, grovt hackad
  • 1-2 cm färsk ingefära, riven
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 0,5 limefrukt, zest
  • 0,5 limefrukt, saften (samma halva som du zestat)
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk neutral olja, exempelvis raps
  • 1 msk honung, flytande
  • 0,5 msk flingsalt
  • svartpeppar

Majstortilla

  • 150 g majsmjöl
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 msk neutral olja (samt olja till utbakning och stekning)
  • 2 dl vatten, kokande (direkt från vattenkokaren)

Ananassalsa

  • 0,5 burk tomatsås (färdig taco-salsa) [115 g]
  • 0,5 burk krossad ananas [ca 200 g]
  • salt
  • svartpeppar
  • ev limejuice

Syrlig kålsallad

  • 100 g vitkål, fint strimlad
  • 0,5 limefrukt, saften
  • 2 msk majonnäs
  • 3 msk pumpakärnor
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Marinad

  1. Lägg chili, citrongräs, koriander, ingefära och vitlök i en mortel och mortla till en grov pasta. Häll ner i en bunke, stor nog att rymma köttet. Riv ner limezest och pressad lime. Blanda ner sesam- och rapsolja samt honung och rör till en jämn marinad. Smaka av med salt och svartpeppar. Stek köttet snabbt runtom i en varm stekpanna, låt svalna en aning, täck sen köttet med marinad, rulla in i bakplåtspapper och platsfilm runtom, ställ svalt så länge som möjligt, minst en timme.

Förberedelse majstortilla

  1. Dessa steks med fördel just innan servering, men det går även bra att försteka och sedan värma i ugn innan servering. Häll majsmjöl och salt i en skål. Rör ner olja samt hett vatten, blanda till en jämn och fin deg. Knåda degen tills den är mjuk. Täck degen och låt stå ca 20 minuter.

Ananassalsa

  1. Medan tortillian vilar, häll alla ingredienser till salsan i en kanna eller bunke med hög kant. Stavmixa till en halvslät salsa. Smaka av med salt och peppar, och eventuellt lite limejuice. Ställ kallt.

Syrlig kålsallad

  1. Blanda finstrimlad vitål i en bunke tillsammans med pressad lime, majonnäs och pumpakärnor för textur. Smaka av med salt och peppar.

Majstortilla och kött forts.

  1. Rulla majsdegen till 12 små bollar. Olja bänken och kavla ut till runda tortillas (antingen för hand med en kavel eller i en tortillapress).
  2. Hetta upp olja i en stekpanna, gärna gjutjärn och stek det marinerade köttet hårt på alla sidor, ca 2 minuter per sida. Lägg i folie och låt vila.
  3. Medan köttet vilar, hetta upp olja på nytt i en ny panna. Stek de platta tortillabröden någon minut på varje sida eller tills de är gyllenbruna och fina. Lägg bröden i en kökshandduk så de hålls varma.

Servering

  1. Skär upp köttet i riktigt tunna skivor, varva med kött och kålsallad i bröden, bränn av köttet lite på toppen med gasbrännare för extra smak. Toppa med salsan och gärna lite färsk koriander samt sesamfrön. Servera direkt.