Sweet and salty mango coconut sticky rice

Sweet and salty mango coconut sticky rice
Foto: Lennart Weibull
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Sweet and salty mango coconut sticky rice

6 ingredienser

1 h + förberedelser kvällen innan

”Första gången jag åt sött sticky rice tyckte jag det var gräsligt. Alldeles för sött inte alls vad jag längtade efter när jag var sugen på dessert. När jag senare har lagat det själv och ätit det utanför Thailand, i USA och Berlin, har jag börjat älska det. Som en kall risgröt med en saltsöt kokossås och mogen god mango till. Lägg några kronor extra på en bra mango från Thailand, Pakistan eller en trädmogen mango från Peru.” /Tove Nilsson

Ingredienser

portioner4 - 6
 • 3 dl sticky rice (okokt)
 • 4 dl kokosgrädde (gärna Savoy)
 • 3-5 msk palmsocker
 • 0,5 tsk salt
 • 1 mango (gärna från Thailand)
 • 1-2 limefrukter, pressad saft

Gör så här

 1. Sticky rice
  Lägg riset i kallt vatten minst 4 timmar före tillagning. Bäst blir det om man låter det ligga över natten, ungefär 12 timmar. Häll av i sil.
 2. Lägg riset i en sticky rice ångare, eventuellt med silduk, och sätt över sjudande vatten i en kastrull. Lägg på lock och ånga cirka 20 minuter. Har riset bara legat i blöt 4 timmar behöver det minst 30 minuter ångkokning.
 3. Dra av riset från vattnet och låt stå cirka 5 minuter med lock och vila.
 4. Lägg det ångade riset i plastpåsar så det håller sig fuktigt. Servera så snart det går, gärna i de små gulliga bambuserveringskorgarna med lock som man får i Thailand, det håller riset varmt. Man hittar dem i asiatiska butiker eller på nätet.
 5. Jag har testat att ånga ris i en vanlig bambuångare med silduk och det funkar helt okej precis som det gör att lägga silduk i en sil och hänga över sjudande vatten. När det blivit ris över har jag testat att ånga det igen (det har funkat okej) och jag har även värmt det i micro med några droppar vatten och plast över.
 6. Sweet and salty mango coconut sticky rice
  Värm hälften av kokosgrädden med palmsocker och salt i en kastrull tills sockret lösts upp. Blanda med resten av kokosgrädden och låt svalna.
 7. Blanda det ångade riset med hälften av såsen och låt stå cirka 30 minuter för att svälla och svalna.
 8. Servera rumsvarmt tillsammans med mango och toppa med resten av såsen. Pressa över limesaft.