Burmesisk kycklinggryta

9 röster
4

Kaukswe - en kryddig burmesisk gryta med kyckling och äggnudlar.

Se fler recept från

Sveriges mästerkock


Visa mer
4

Du behöver

  • 1 hel kyckling, styckad i mindre bitar med ben, utan skinn
  • 1 gul lök, finhackad
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 bit ingefära, skalad och finhackad
  • olja till stekning
  • 2 tsk gurkmeja
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 tsk korianderfrön, lättstötta
  • 5-7 hela nejlikor
  • 2 kanelstänger
  • 10 svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1-2 dl vatten
  • 1 förp kokosmjölk
  • 1 citron, saften
  • 1-2 msk fisksås
  • salt

Till servering

  • 4 msk jordnötter, grovhackade
  • Lite strimlad purjolök
  • några stjälkar färsk koriander
  • 1 ägg, hårdkokt, rivet
  • äggnudlar, kokta

Gör så här

  1. Stek kyckling, lök, vitlök och ingefära i olja utan att det tar färg några minuter.
  2. Tillsätt kryddor och vatten.
  3. Låt koka ihop några minuter.
  4. Häll på kokosmjölk och låt koka ca 35 minuter under lock.
  5. Smaka av med citronsaft, fisksås och salt.
  6. Koka nudlar och lägg i en skål.
  7. Lägg på kycklinggrytan och garnera med jordnötter, purjolök, koriander och rivet ägg.
9 februari 2012

Laddar fler recept