Dinkelkubb, palsternackspuré och svartvinbärschutney till rökt lamm

Dinkelkubb, palsternackspuré och svartvinbärschutney till rökt lamm
Foto: Tv4

Dinkelkubb med palsternackspuré och svartvinbärschutney som serveras till Öströö fårfarms fläderrökta lammitt.

21 augusti 2013
4

Du behöver

  • 4 bitar fläderrökt lammitt (eller annat rökt lammkött)

Kubb

  • 75 g jäst
  • 6 dl fingervarmt vatten
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 tsk salt
  • 16 dl fullkornsdinkel
  • 5 dl vetemjöl

Svartvinbärschutney

  • 500 g svarta vinbär
  • 250 g socker
  • 0,5 dl sherry
  • 0,5 dl rött vin
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 2 lagerblad
  • 1 msk torkad timjan
  • salt
  • vitpeppar
  • cayennepeppar

Palsternackspuré

  • 500 g palsternacka
  • 4 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar

Till servering

  • örter efter säsong till garnering (harsyra, vattenkrasse, ärtskott eller liknande)

Gör så här

  1. Kubb
    Värm ugnen till 225 grader.
  2. Blanda jästa, vatten och salt och sirap i en degblandare. Tillsätt sedan mjölet i omgångar och blanda till en smidig deg.
  3. Lägg sedan degen i brödformar och täck med aluminiumfolie. Placera formarna i vattenbad
  4. Grädda brödet i mellan 2 till 2,5 timmar.
  5. Svartvinbärschutney
    Blanda alla ingredienser i kastrull och koka ihop till lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.
  6. Palsternackspuré
    Skala och skär palsternackan i mindre bitar.
  7. Lägg palsternackan i kastrull och täck med grädden.
  8. Koka palsternackan mjuka, sila av grädden men spara den.
  9. Mixa palsternackan med stavmixer och tillsätt grädde lite i taget så att inte purén blir för lös. Smaka av med salt och peppar
  10. Till servering
    Stek brödskivorna gyllene och lägg i mitten på tallrikar. Bred ut varm palsternackspuré på brödet. Skiva lammitten tunt och placera på purén. Ringla svartvinbärschutney över och toppa med färska örter.
Kommentera receptet

Fler goda recept