Pocherat ägg med kryddrökt lax
Pocherat ägg med kryddrökt lax
24 ingredienser
Pocherat pepparotsägg med kryddrökt lax, hyvlade grönsaker samt majonnäs på citronlagrade ägg.
Ingredienser
Kryddrökt lax
- 4 bitar loins av lax (finaste biten inner- och ytterfilé) (à 200 g/st)
- 50 g strösocker
- 100 g salt
- 10 rosépepparkorn
- 2 msk korianderfrö
- 2 msk fänkålsfrö
- 2 msk dillfrö
Majonnäs
- 2 äggulor från citronlagrade ägg
- 5 dl matolja
- 2 msk Tommy G:s senap (sötstark senap)
- 1 citron (skal och saft)
- salt
- svartpeppar
Hyvlade grönsaker
- 4 gröna sparrisar
- 4 rädisor
- 1 fänkål
Pocherat pepparotsägg
- 4 pepparotslagrade ägg
- 2 msk ättika
- vatten
- salt
Servering
- citron
- kallpressad rapsolja
- salt
- peppar
Gör så här
Kryddrökt lax
- Blanda socker och salt och gnid in laxen, låt ligga i ca 1 timme.
- Lyft upp laxen och torka av med kökshanduk, mixa kryddorna och strö dem över laxen.
- Hetta upp en torr stekpanna och sota hastigt laxen på alla sidor.
- Rök laxen i rökskåp på 90 grader till innertemperatur på 38 grader. Använd stektermometer. Ta sedan ut laxen och låt den svalna.
Majonnäs
- Vispa ägggulor kraftigt med senap, citron och lite salt.
- Tillsätt oljan försiktigt i en tunn stråle under ständig vispning.
- Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citron.
Hyvlade grönsaker
- Hyvla sparris, rädisor och fänkål tunt på mandolin och lägg i isvatten. Plocka även fänkålsdillen.
Pocherat ägg
- Koka upp vatten, ättika och salt. Knäck upp äggen i små koppar.#
- Precis när vattnet börjar koka stänger du av plattan och rör upp en virvel i vattnet. Häll sen försiktigt ner ägget med hjälp av koppen. Försök att alltid ha en virvel i kastrullen.
- Efter ca 4-5 minuter lyfts äggen med hålslev.
Servering
- Lägg en bit lax på varje tallrik.
- Lyft upp grönsakerna och slunga i salladsslunga. Blanda sedan runt dem med citron, rapsolja, salt och peppar.
- Lägg några klickar majonnäs på laxen. Placera ägget intill laxen och arrangera grönsakerna på laxen. Toppa tallriken med kallpressad rapsolja.