Sverigebakelse med kolakräm
Sverigebakelse med kolakräm
11 ingredienser
1 h
Gräddbakelse med varmvispad botten, hemkokt chokladkolakräm och vit choklad.
Ingredienser
Genoise (varmvispad botten)
- 200 g ägg
- 110 g strösocker
- 120 g vetemjöl
- 50 g smör, smält
Kolakräm
- 160 g strösocker
- 150 g vispgrädde
- 60 g äggula
- 100 g mörk choklad
- 90 g smör
Servering
- vispgrädde
- vit bakchoklad
Gör så här
Genoise
- Vispa ägg och socker luftigt.
- Ställ bunken i ett vattenbad och kontrollera att temperaturen inte överstiger 90 grader (då koagulerar äggmassan). Vispa kraftigt, gärna med elvisp tills temperaturen är 40-45 grader.
- Vispa därefter ca 10 minuter tills smeten har svalnat och blivit ljus och porös. Vispa inte på för hög hastighet då tappar massan volym.
- Sikta i mjölet och blanda i det smälta smöret. Vänd samman allt försiktigt med en slickepott.
- Häll i smörad tårtform (ca 24 cm i diameter) och grädda på 190 grader, ca 20-30 minuter . Stjälp upp och låt svalna på plåt.
Kolakräm
- Sjud socker, grädde och äggula till 85 grader.
- Blanda i choklad och smör, sjud i 85-90 grader ca 5 min.
Servering
- Börja med botten, bred på kolakräm och spritsa sedan med vispgrädde smaksatt med lite av kolakrämen och dekorera med riven vit choklad