Saffranssnurror med citron

Saffranssnurror med citron
Foto: Joel Wåreus
Malin Landqvist - porträtt
Malin Landqvist - porträtt

Saffranssnurror med citron

Av: Malin Landqvist

Från: Svenska kakor och desserter

9 ingredienser

De här kakorna är inte klassiker ännu, men kan bli! Saffran är tradition till jul, så därför ville jag göra en småkaka med saffran. De är inte svåra att göra, men man ska inte ha bråttom. /Malin Landqvist

Receptet räcker till cirka 30-40 snurror

Se fler recept från

Svenska kakor och desserter

Ingredienser

Grunddeg

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 225 g smör, kallt, i kuber

Smaksättning 1

  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 msk citron, saft

Smaksättning 2

  • 0,5 g saffran [1 kuvert]
  • 1 msk vatten, hett

Gör så här

  1. Lägg ingredienserna till grunddegen i matberedaren och mixa ihop dem till fina smulor.
  2. Ta upp hälften och lägg åt sidan så länge.
  3. Lägg i smaksättning 1 och mixa till en smulig deg.
  4. Ta upp och knåda snabbt ihop till en jämn deg.
  5. Lägg resten av smuldeget i matberedaren.
  6. Rör ut saffranet i hett vatten och häll i det.
  7. Mixa och knåda som ovan.
  8. Kavla ut degbitarna till rektanglar på bakplåtspapper, cirka 20x30 cm.
  9. Lägg försiktigt ihop dem, deg mot deg.
  10. Kavla lite försiktigt på det övre pappret så att de går ihop.
  11. Dra bort det övre pappret och rulla långsamt och med lätt hand ihop till en helt tät rulle, från långsida till långsida.Det går bra om man tar hjälp av det undre pappret, som man gör när man rullar ihop en rulltårta.
  12. Lägg kallt i cirka 30 minuter.
  13. Sätt ugnen på 175 grader.
  14. Skär ut cirka 1 cm breda skivor av degen och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  15. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter tills de börjar få ytterst lite färg.