Klassisk kladdkaka

Klassisk kladdkaka
Foto: Joel Wåreus
Malin Landqvist - porträtt
Malin Landqvist - porträtt

Klassisk kladdkaka

Av: Malin Landqvist

Från: Svenska kakor och desserter

10 ingredienser

Det här är den enklaste varianten av kladdkaka där ingredienserna rörs samman. Kakao används, vilket gör att det mesta brukar finnas hemma. /Malin
Receptet kommer från kakboken Svenska kakor och desserter.

Receptet ger 8-10 bitar.

Smaksätt kladdet med tillexempel apelsinskal, finhackad chili, mintessens, kanel, lime eller nötter.

Kolla in fler recept och läs mer om

Svenska kakor och desserter

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1,5 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 krm salt
  • 2 dl vetemjöl

Till formen

  • smör
  • ströbröd

Serveras med

  • grädde, vispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Smörj och bröa en form med löstagbara kanter (22 cm i diameter). Eller lägg bakplåtspapper i en annan rund form som jag gjorde till
  3. kakan på bilden.
  4. Smält smöret.
  5. Rör ihop socker, ägg, kakao, vaniljsocker och salt.
  6. Tillsätt smör och sist mjöl.
  7. Rör till en jämn smet.
  8. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 15– 20 minuter. Kontrollera ofta och noga att kakan är tungt gungig när den tas ur ugnen. Då blir den perfekt kladdig när den svalnat lite.
  9. Ät kakan ljummen med en klick grädde.