Svartvinbärspäron med salt kola och ingefära
Svartvinbärspäron med salt kola och ingefära
17 ingredienser
En lyxig dessert med inlagda päron smaksatta av svartvinbärsblad, fryst päronpuré, salt kolasås och mandel. Klassiskt, fräscht och modernt!
Ingredienser
Kolasås
- 90 g sötad ingefära, mixad till en puré med lite av lagen
- 110 g smör, brynt
- 50 g rörsocker
- 50 g muscovadosocker
- 200 g grädde
- flingsalt
päron
- 8 hårda inkokningspäron
- 500 g frysta svarta vinbär
- 1-2 dl strösocker
- 2 dl vatten
Fryst päron smaksatt med svartvinbärsblad
- 500 g päronpuré
- 1 dl vatten
- 50 g svartvinbärsblad
- 50 g strösocker
- 1 msk majsstärkelse
- 2-3 msk citron, saft
Servering
- mandelspån
Gör så här
Kolasås
- Koka ihop ingredienserna tills 2/3 återstår. Smaka av med flingsalt, det ska smaka saltkola.
Päron
- Koka upp svarta vinbär, socker, vatten. Skala päronen fint och lägg dem i lagen och sjud i ca 20-30 minuter eller tills päronen känns mjuka när man sticker dem med en kniv. Låt päronen svalna i lagen, de kan gärna göras med fördel dagen innan. Tag upp och kvarta päronen på längden och ta bort kärnhuset.
Frysta päron
- Koka upp ingredienserna under vispning och låt allt dra i minst 30 minuter. Sila och frys i glassmaskin. Man kan också med fördel servera den som en granité, dvs frys den i en låg form och skrapa sedan med en gaffel så att det blir som ett ”snö”.
Servering
- Servera päronen skivade på en tallrik, rippla över lite av svartvinbärssåsen, avsluta med de frysta päronen och flagad mandel. Servera kolasås vid sidan av.