Svartvinbärspäron med salt kola och ingefära

Svartvinbärspäron med saltkola och ingefära
Foto: TV4

En lyxig efterrätt med inlagda päron smaksatta av svartvinbärsblad, fryst päronpuré, salt kolasås och mandel. Klassiskt, fräscht och modernt!

6 november 2017
8

Du behöver

Kolasås

  • 90 g sötad ingefära, mixad till en puré med lite av lagen
  • 110 g brynt smör
  • 50 g råsocker
  • 50 g muscovado socker
  • 200 g grädde
  • flingsalt

Päron

  • 8 hårda inkokningspäron
  • 500 g frysta svarta vinbär
  • 1-2 dl strösocker
  • 2 dl vatten

Fryst päron smaksatt med svartvinbärsblad

  • 500 g päronpuré
  • 1 dl vatten
  • 50 g svartvinbärsblad
  • 250 g vatten
  • 50 g socker
  • 1 msk maizena
  • 2-3 msk citronsaft

Servering

  • flagad mandel

Gör så här

  1. Kolasås
    Koka ihop ingredienserna tills 2/3 återstår. Smaka av med flingsalt, det ska smaka saltkola.
  2. Päron
    Koka upp svarta vinbär, socker, vatten. Skala päronen fint och lägg dem i lagen och sjud i ca 20-30 minuter eller tills päronen känns mjuka när man sticker dem med en kniv. Låt päronen svalna i lagen, de kan gärna göras med fördel dagen innan. Tag upp och kvarta päronen på längden och ta bort kärnhuset.
  3. Frysta päron
    Koka upp ingredienserna under vispning och låt allt dra i minst 30 minuter. Sila och frys i glassmaskin. Man kan också med fördel servera den som en granité, dvs frys den i en låg form och skrapa sedan med en gaffel så att det blir som ett ”snö”.
  4. Servering
    Servera päronen skivade på en tallrik, rippla över lite av svartvinbärssåsen, avsluta med de frysta päronen och flagad mandel. Servera kolasås vid sidan av.
Kommentera receptet

Fler goda recept