Svarta tapiokapärlor

Svarta tapiokapärlor

1

3 ingredienser

30 m

"Testa att göra egna tapiokapärlor – pilligt men supergott! Köper du färdiga rekommenderar jag de halvtorra som tar cirka 5 minuter att koka. Följ instruktionerna på paketet. Steg 6 och 7 nedan gäller också för köpta pärlor." /Ai Ventura

Ingredienser

portioner2 - 3
  • 55 g vatten
  • 3 msk mörkt muscovadosocker
  • 100 g tapiokastärkelse (+ lite extra)

Gör så här

  1. Häll vatten och socker i en kastrull. Koka upp och låt sockret smälta helt.
  2. Mät upp tapiokastärkelse i en bunke. Häll den heta sockerlagen i tapiokastärkelsen och rör om med en slickepott. Häll ut på köksbänken och arbeta till en deg. Är den för varm att hantera kan den svalna något, men arbeta ihop den innan den svalnat helt. Skulle degen kännas lite för torr får du tillsätta pyttelite vatten, det ska gå lätt att rulla bollar. Är degen för mjuk, tillsätt lite mer mjöl.
  3. Dela degen i några bitar. Täck alla degbitar utom en med plastfolie, de blir snabbt torra annars. Rulla degbiten till en 8–10 mm bred remsa.
  4. Skiva remsan i 8–10 mm breda bitar, inte större. Rulla bitarna till pärlor med hjälp av händerna. Pudra dem med tapiokastärkelse så att de inte klibbar ihop. Upprepa med resten av degbitarna.
  5. Koka upp rikligt med vatten i en gryta. Lägg i tapiokapärlorna och koka cirka 10 minuter på medelvärme. Koktiden varierar beroende på pärlornas storlek, så kontrollera genom att ta upp en pärla och dela på den. Om insidan är mjuk är den färdig.
  6. Plocka upp pärlorna med en hålslev och lägg i kallt vatten i en skål. Skölj en gång och låt dem rinna av väl i ett durkslag.
  7. Använd direkt i drycken. Om du inte använder dem direkt kan du marinera pärlorna i cirka 3 msk mörk sockerlag så att de inte klibbar ihop. Tapiokapärlor blir hårdare i låg temperatur, så förvara dem i rumstemperatur om du kommer att använda dem inom 3 timmar. Om du inte ska använda alla inom 3 timmar slår du in dem portionsvis i plastfolie, lägger i en fryspåse och fryser in. När du vill använda dem nästa gång kan du värma dem i mikrovågsugn på 600 W cirka 1 minut. När insidan är mjuk är de färdiga att användas.