Svart kaka med vaniljfyllning

koket.se
Svart kaka med vaniljfyllning
Foto: TV4
Johan SörbergElisabeth johansson 2
Johan SörbergElisabeth johansson 2

Svart kaka med vaniljfyllning

9 ingredienser

Chokladiga mördegskakor fyllda med len vaniljkräm som får sin svarta färg från aktivt kolpulver. Aktivt kolpulver till matlagning och bakning finns att köpa på nätet, pulvret har en neutral smak och påverkar inte heller konsistensen.

Se Johan Sörberg laga receptet

logo

Ingredienser

  • 150 strösocker
  • 40 g kakao
  • 180 g vetemjöl
  • 5 g bakpulver
  • 150 g smör
  • 60 g ägg
  • aktivt kolpulver

Fyllning

  • 150 g florsocker
  • 50 g smör
  • 0,5 vaniljstång

Gör så här

  1. Skär smöret i bitar. Blanda alla torra ingredienser.
  2. Tillsätt smöret till de torra ingredienserna. Nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tillsätt så mycket kolpulver att degen blir helt svart.
  3. Platta ut degen till en ca 4 cm tjock platta. Plasta in och låt vila i kylen minst 60 minuter.
  4. Dela upp degen i bitar, väg dem gärna så att de blir lika stora. Rulla till jämna bollar.
  5. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Tryck ut bollarna till kakor med hjälp av en kakstämplare, gaffel eller något annat som ger ett snyggt mönster.
  7. Grädda ca 8-10 minuter, låt svalna .

Fyllning

  1. Vispa allt till fyllningen luftigt.
  2. Bred eller spritsa fyllning på hälften av kakorna. Lägg på resterande som lock.