Svampyakiniku med kål och ägg

koket.se
Svampyakiniku med kål och ägg
Foto: Tv4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Svampyakiniku med kål och ägg

20 ingredienser

20 m

Vegetarisk och snabb variant på den japanska rätten yakiniku där entrecote byts mot ostronskivling. Till serveras en krämig sallad på spetskål.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Japansk kålsallad

  • 0,5 spetskål (litet)
  • 3 msk majonnäs
  • 1 msk soja (japansk)
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 tsk risvinäger
  • 1 krm strösocker
  • 3 msk sesamfrön, rostade

Svampyakiniku

  • 500 g ostronskivling
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 1 tsk färsk ingefära, hackad
  • 4 salladslökar, i 4 cm bitar
  • matolja (neutral att steka i)
  • 4 msk soja (japansk)
  • 4 msk mirin
  • 4 msk sake (eller torr sherry)
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • 4 port ris, nykokt (japanskt)
  • 4 ägg, stekta
  • 0,5 knippe persilja, tunt strimlad (slätbladig)

Gör så här

Japansk kålsallad

  1. Hyvla kålen tunt med en mandolin eller osthyvel. Lägg i isvatten så det blir riktigt krispigt, det tar minst 5-10 minuter. Låt sedan droppa av väl i durkslag.
  2. Medan kålen ligger i vattenbad så blanda ihop övriga ingredienser till kålsalladen till en dressing. Ställ åt sidan.

Svampyakiniku

  1. Riv ostronskivlingen med händerna till långa strimlor, ca 2 cm breda.
  2. Finhacka vitlök och ingefära. Skär salladslöken grovt.
  3. Hetta upp en stekpanna tills den ryker. Stek svampen i generöst med olja till den är lite brynt. Lägg salladslöken, vitlöken och ingefäran i pannan och låt steka med i 1 minut. Häll på soja, mirin och sake och låt steka in i svampen.
  4. Lägg den krispiga kålen i en skål och ringla dressingen över.

Servering

  1. Servera svampyakinikun med ris, kålsallad och stekt ägg. Strö över hackad persilja.

Glöm inte att matsortera skal från lök, vitlök och ägg för en mer hållbar matlagning, och njut av din vegetariska yakiniku. /Köket-redaktionen