Frida bjuder på en riktigt härlig sushibuffé med klassist sushiris, härliga tillbehör, fantastiskt behandlad fisk och såklart - magiska smakkombinationer. Är du ett fan av sushi bara måste du testa dessa recept!
Ingredienser
Sushi su
1 dl risvinäger
1 dl mirin
1 tsk strösocker
1,5 msk salt
Sushiris
3,5 dl sushiris
1,6 dl vatten
0.5 dl sushi su (se ovan)
Inside out maki med chilikrabba
6 dl sushiris
2 nori (2 noriblad motsvarar 4 st halva noriark)
16 gröna sparrisar, blancherade
1 dl krabbkött
4 msk majonnäs
1 msk sriracha
10 dillvippor
2 dl popcorn
rättika, svarvad
0,5 dl sesamfrön, rostade
Norimaki med teriyakikyckling
400 g sushiris
4 nori (ark)
4 kycklinglårfiléer, grillade
2 msk teriyakisås
8 salladslökar (eller ramslök)
0,5 gurka, i stavar
4 shisoblad (eller koriander eller thaibasilika)
4 msk rostad lök
Gunkan maki med kimchiråbiff
100 g sushiris
1 nori, i 4 remsor
4 msk råbiff, fint skuren
1-2 msk kimchi base
1 salladslök, fint skivad
1 tsk sesamfrön, rostade (eller rostade bovete)
Nigiri
400 g sushiris
500 g fisk, rå (tex, röding, gös, makrill, pilgrimsmussla, lax, havskräfta eller veg: gurka eller sparris)
1 msk wasabi (eller pepparrot)
Kålrotsgari
125 g vatten
2 g salt
90 g strösocker
150 g risvinäger
80 g färsk ingefära, fint hackad
200 g kålrot (svensk ekologisk)
Algsallad med yuzu
0.5 förp sjögräsnudlar
200 g alger (gärna färska. tex rörhinna, dusletång eller kombualg)
1 tsk sesamolja
2 msk risvinäger
2 msk citronsaft (eller yuzu)
2 msk sesamfrön, rostade
1 msk salt (eller soja)
Gör så här
Sushiris
Tvätta riset i en bunke under rinnande kallt vatten, töm ut vattnet och fyll på med nytt vatten, gör denna metod tills vattnet är genomskinligt, det tar ca 15 min.
Låt stå och dra i kallt vatten ca 30 min.
Sila bort vattnet igen, lägg riset i riskokaren och fyll på med nytt vatten.
Koka riset i 20 min i riskokaren och låt stå på ånga “warming” i ca 20 min
Blanda riset med sushi su, ta lite vinäger blandning åt gången och blanda försiktigt med en
slev så att riset blir marinerat.
Inside out maki
Klipp noribladet på hälften.
Lägg nori bladet på en sushimatta och tryck försiktigt dit ris på hela noriarket.
Vänd på noriarket så riset ligger mot mattan och fyll med 2 st sparrisar, chilikrabba och dill.
Rulla ihop med hjälp av mattan, rulla sedan eventuellt in makin i svarvad rättika.
Skär upp makin i ca 10 bitar.
Toppa eventuellt med rostade sesamfrön eller popcorn
Norimaki med teriyakikyckling
Skär kycklinglårfileérna i mindre bitar och smaksätt med terriyakisås.
Lägg noriarket på en sushi matta,
Fyll noriarkert ¾ delar av noriarket med sushi ris.
Lägg på kyckling, sishoblad, gurka, och rostad lök.
Rulla ihop makin med hjälp av sushimattan.
Skär upp makin i ca 12 bitar.
Gunkan maki med kimchiråbiff
Forma riskuddar och vänd fast noriremsorna runt riset, smaksätt råbiffen med kimchisås och fyll gunkan maki med råbiffen.
Toppa med finskuren lök, sesamfrön eller rostad bovete
Nigiri
Skär fisken mot lamellerna i skivor som blir ca 5 cm långa och 5 mm tjocka. Gör riskuddar ca 15 g st av sushiriset.
Toppa riskuddarna med wasabi och fisken.
Servera med soja.
Kålrotsgari
Koka upp vatten, risvinäger, salt och socker, tills allt löser sig, tillsätt sedan hackad ingefära och låt svalna.
Hyvla kålrot tunt med hjälp av en mandolin. Häll över ingefära lagen på kålroten och låt det marinera i kylen i minst ett dygn.