Surkål med sockertång

Surkål med sockertång

Av: Karolina Martinson

Från: Nyhetsmorgon

7 ingredienser

2 veckor

Syrad kål är inte så svårt att göra själv, och gott blir det! Det tar lite tid men är väl värt väntan.

Ingredienser

portioner sats
  • 800 g vitkål (helst ekologisk vinterkål)
  • 200 g morot
  • 1 msk havssalt (utan jod)
  • 5-10 g sockertång, späd i bitar
  • 2 msk rapsfrön
  • 1 msk malen gurkmeja
  • 100 g havtorn

Gör så här

  1. Finstrimla kålen så tunt du kan på mandolin eller med kniv.
  2. Grovriv morötterna
  3. Grönsakerna skall tillsammans väga ca 1 kg.
  4. Strö över havssalt, blanda om och låt stå en stund.
  5. Knåda eller stompa grönsakerna med en mortelstöt tills de vattnar sig rejält.
  6. Blanda med resterande ingredienser.
  7. Lägg i en väl rengjord glasburk med gummiring och snäpplock.
  8. Pressa ihop allting så hårt du kan så att luften försvinner ur grönsakerna och vätskan lägger sig överst.
  9. Lägg ett helt kålblad över grönsakerna som "lock".
  10. Ta en 2-liters fryspåse och lägg den över grönsakerna med påsens öppning uppåt.
  11. Fyll påsen med vatten och knyt ihop den. Nu är påsen både tyngd och luftstopp så att inget syre når kålen.
  12. Låt stå i rumstemperatur i ca 2 veckor. Därefter så kyl den i 2 veckor. Därefter kan du börja njuta av din syrade kål.