Surkål med sockertång
Surkål med sockertång
7 ingredienser
2 veckor
Syrad kål är inte så svårt att göra själv, och gott blir det! Det tar lite tid men är väl värt väntan.
Ingredienser
- 800 g vitkål (helst ekologisk vinterkål)
- 200 g morot
- 1 msk havssalt (utan jod)
- 5-10 g sockertång, späd i bitar
- 2 msk rapsfrön
- 1 msk malen gurkmeja
- 100 g havtorn
Gör så här
- Finstrimla kålen så tunt du kan på mandolin eller med kniv.
- Grovriv morötterna
- Grönsakerna skall tillsammans väga ca 1 kg.
- Strö över havssalt, blanda om och låt stå en stund.
- Knåda eller stompa grönsakerna med en mortelstöt tills de vattnar sig rejält.
- Blanda med resterande ingredienser.
- Lägg i en väl rengjord glasburk med gummiring och snäpplock.
- Pressa ihop allting så hårt du kan så att luften försvinner ur grönsakerna och vätskan lägger sig överst.
- Lägg ett helt kålblad över grönsakerna som "lock".
- Ta en 2-liters fryspåse och lägg den över grönsakerna med påsens öppning uppåt.
- Fyll påsen med vatten och knyt ihop den. Nu är påsen både tyngd och luftstopp så att inget syre når kålen.
- Låt stå i rumstemperatur i ca 2 veckor. Därefter så kyl den i 2 veckor. Därefter kan du börja njuta av din syrade kål.