Surkål med fläsklägg

Surkål med fläsklägg
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Surkål med fläsklägg

8 ingredienser

Sauerkraut mit Schweinhaxe är en tysk klassiker. Innan konservering och djupfrysning fanns förvarade man mat i källaren i en lake eller marinad. Där höll den sig under lång tid. Att syra kålen var från början också en konserveringsmetod.

Ingredienser

portioner
  • 4 fläsklägg, rimmade (ca 300-400 g)
  • 6 vitpepparkorn
  • 4 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad

Surkål:

  • 400 g surkål
  • 5 dl hönsbuljong
  • 1 krm hela kumminfrön

Till servering:

  • potatis, kokt

Gör så här

  1. Lägg fläskläggen i en kastrull och täck med kallt vatten. Koka upp och skumma av väl, lägg i kryddorna. Låt sjuda i 1 1/2-2 timmar eller tills köttet släpper från benen.
  2. Sätt på potatisen så att den blir klar samtidigt med fläskläggen. Koka upp surkålen i buljongen med kummin, krydda med salt.
  3. Lägg upp surkålen och servera med fläsklägg, potatis och senap.