Surdegspizza med tomatsås

POPULÄRT
Surdegspizza med tomatsås
Foto: Tv4

Surdegspizza med tomatsås

11 ingredienser

1 h 30 m

"Det finns hur många recept som helst på pizza för att inte tala om kombinationer och fyllningar. För att lyckas med en riktigt god pizza finns det inga genvägar och om du frågar mig: “DEGEN” är viktigast." /Martin Löf

Ingredienser

portioner sats

Pizzadeg

 • 200 g surdegsstart
 • 350 g vatten
 • 20 g salt
 • 470 g vetemjöl (s pecial, tipo 0,0 eller manitoba)
 • 100 g durumvetemjöl (durumvetemjöl)

Tomatsås

 • 1 burk krossade tomater
 • 3 msk olivolja
 • 2 msk torkad oregano
 • 2 klyftor vitlök
 • salt
 • svartpeppar, nymalen

Gör så här

Pizzadeg

 1. Blanda surdegsstartaren i rumstempererat vatten och rör ut.
 2. Tillsätt salt och vetemjöl samt durumvetemjölet och blanda runt till en kladdig deg. Låt stå 30–60 minuter på autolys.
 3. Knåda därefter degen rejält i 5 minuter med händerna. Skapa spänning i degen genom att “dra den runt” och spänn degen med degskrapan genom att hela tiden dra degen under sig själv till en rund bulle.
 4. Lägg degen i jäslåda eller bunke med under sidan neråt och låt den få jäsa under ett lock i ca 2 timmar. Stick in händerna under degen och lyft upp den ca 40 cm och lägg den igen så den viker in sig under sig själv varje halvtimma (typ ett klassiskt fyrslag).
 5. Lägg upp degen på bordet med undersidan neråt. Dela upp degen i 4 delar och forma “bullar” med samma metod som ovan, alltså genom att “dra den runt” och spänn degen med degskrapan genom att hela tiden dra degen under sig själv till en rund bulle.
 6. Strö ut lite durumvetemjöl på en plåt och placera bullarna med botten neråt på plåten med ca tre fingrars mellanrum. Toppa bullarna med några droppar olivolja och täck över med plastfolie så dem inte torkar.
 7. Nu kan du ställa dem i kylen tills dagen efter eller låta dem direkt jäsa upp i rumstemperatur tills bullarna möter varandra.
 8. Strö rikligt med durumvetemjöl på bakbordet där du skall forma pizzadegen.
 9. Doppa degskrapan i lite av durumvetemjölet och lyft upp degbullen försiktigt med den och placera med botten neråt på mjölet.
 10. Lyft upp degen och börja försiktigt “nypa” degen runt om i kanterna ca 1 cm in från kanten och låt degen “hänga ner sig” medan du gör det.
 11. Placera degen igen på bakbordet med botten fortfarande neråt och börja försiktigt dra i den kraftigt som du snurrar den tills du får ut den ca 30 cm. Om du känner dig redo kan du också slänga den fram och tillbaka mellan händerna för att få den att bli tunn. Viktigast är den blir jämt tunn runt om.
 12. Nu är det dags att lägga på fyllningen. Börja med såsen (se recept längre ner), sen ost och därefter valfri fyllning.

Gräddning

 1. Sätt in ett bakstål i ugnen på högsta temperatur (300 grader om din ugn går så högt) 1 timme innan du skall grädda pizzan.
 2. Skjuta in pizzan på bakstålen i ugnen och dra snabbt ut pizzaspaden så pizzan lätt åker av. Grädda tills kanten blir gyllenbrun.

Tomatsås

 1. Mixa samman alla ingredienser till tomatsåsen och använd på pizzan.