• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Surdegsmackor med kronärtskocksröra

4 röster
30 min
4

Ett riktigt lyxigt pålägg på smörgåsen med små späda kronärtskockor, färskost, örter och rostade hasselnötter. Perfekt till picknick!

30 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 10 kronärtskockor (små färska)
  • 5 klyfta vitlök
  • salt
  • peppar
  • 3 msk smör
  • 2-3 msk trädgårdssyra, hackad
  • ca 0,5 dl persilja, hackad
  • 200 g färskost
  • 0,5 dl hasselnötter
  • 4 surdegsbröd
  • sallad

Gör så här

  1. Koka kronärtskockorna i saltat vatten i 10-20 minuter tills de mjuknat inuti. Har du större och inte lika färska kronärtskockor krävs längre koktid, ca 30 minuter. När kronärtskockorna är färdigkokta skala dem, plocka bort det lilla ”håret” och skär ut hjärtana.
  2. Grovhacka vitlöksklyftorna och hälften av kronärtskockshjärtana. Salta och peppra.
  3. Stek vitlök och kronärtskockor med smör på medelhög värme.
  4. Mosa den andra hälften av kronärtskockshjärtana. Blanda med finhackad persilja och trädgårdssyra.
  5. Tillsätt färskost och de stekta kronärtskockorna och blanda ihop till en röra.
  6. Grovhacka och rösta hasselnötter i en het panna.
  7. Ta fram surdegsbröden. Dela bröden, lägg ett salladsblad i på bottendelen. Lägg på en klick av kronärtskocksröran och toppa med de rostade hasselnötterna. Lägg på locket. Ät!
28 januari 2020