Stekt sockerkaka med brynt smörglass

NYHET
Stekt sockerkaka med brynt smörglass
Foto: Tv4

Stekt sockerkaka med brynt smörglass

17 ingredienser

1 h

Stekt sockerkaka med brynt smörglass är en dessert som får de flesta gästerna att vilja ha mer direkt!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Glass med brynt smör

  • smör
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk

Sockerkaka

  • 75 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk bakpulver
  • 2 msk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • riven kokos (till formen)

Servering

  • smör
  • marconamandel, krossade
  • flingsalt
  • olivolja

Gör så här

Glass med brynt smör

  1. Bryn smöret i en kastrull tills det är gyllene och börjar dofta knäck.
  2. Vispa äggen fluffigt med elvisp och tillsätt lite socker åt gången. Vispa väl.
  3. Vänd ner grädde och mjölk.
  4. Häll smeten i en glassmaskin och låt den gå i ca 30 minuter.

Sockerkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt mjölken.
  4. Vispa ägg och socker poröst.
  5. Vänd ner bakpulver och vaniljsocker i äggblandningen.
  6. Tillsätt sedan smörblandningen och vänd ner mjölet.
  7. Smöra en form och strö hela formen med kokos.
  8. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 35 minuter.

Servering

  1. Skär upp sockerkakan och stek den i en stekpanna med smör.
  2. Lägg upp sockerkaksbitarna på assietter och klicka på en kula glass.
  3. Toppa med marconamandel, flingsalt och en skvätt olivolja.