Zeina Mourtada bjuder oss på stekt ryggbiff med en ljuvligt rostad potatis och en krämig dressing på tahini, soja, honung och vinäger. En perfekt rätt att bjuda på till helgen.
En liten näve valfria örter, ex. Salvia, rosmarin, timjan, oregano
Tahinisås:
1,5 dl tahinipasta (sesampasta)
1,5 dl vatten
0,5 citron, saften
1 klyfta vitlök
0,5 tsk salt
Garnering
salladslök, till garnering
färska örter, rosmarin, timjan
sesamfrön, till garnering
Köttet
4 skivor ryggbiff, 180 g per skiva
2 klyftor vitlök
50 g smör
rapsolja
färsk timjan
salt
peppar
Gör så här
Potatis
Dela potatisarna i halvor. Koka snabbt i saltat vatten, de ska bara mjukna utan att kokas sönder, ca 4 min räcker. Sila av och låt vara i silen i 10 minuter, tills det slutar ångas från potatisarna. De ska torka helt så de blir krispiga och goda.
Smält smöret i en liten kastrull och smula sedan i en bit buljong. Låt smöret få småputtra under omrörning 1 min.
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Lägg potatisarna i en form och häll över det smälta smöret. Blanda ordentligt och se till att potatisarna vänds i smöret. Tänk på att använda en rymlig form, om potatisarna ligger allt för tätt ihop blir de inte krispiga. Strö över lite örter om du vill ha det på. Ta in mitt i ugnen och låt tillagas i ca 20-25 min, tills de får en fin gyllene färg.
Tahinisås
Lägg alla ingredienser till tahinisåsen i en skål. Mixa gärna såsen med en handmixer eller elvisp för bäst konsistens. Mixa i ca 1 min tills såsen har blandats samman väl. Vänd i potatisarna. Toppa och vänd runt med hackade örter, hackad salladslök och sesamfrön.
Köttet
Hetta upp rapsolja i en stekpanna och stek biffen på hög värme i 3 min. Vänd på köttet, tillsätt smör, timjan, vitlök i stekpannan och ös köttet med smöret. Stek i tre minuter, lägg köttet på en skärbräda, strö på salt och svartpeppar. Låt köttet vila en stund och skiva sedan i tunna skivor och servera med potatisen och tahinisåsen.