Stekt ryggbiff med rostad tahinipotatis

NYHET
koket.se
Stekt ryggbiff med rostad tahinipotatis
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Stekt ryggbiff med rostad tahinipotatis

18 ingredienser

Zeina Mourtada bjuder oss på stekt ryggbiff med en ljuvligt rostad potatis och en krämig dressing på tahini, soja, honung och vinäger. En perfekt rätt att bjuda på till helgen.

logo
zeina profilbild ny

Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser

Rostad tahinipotatis

  • 10-12 potatisar (fast sort, mellanstora)
  • 100 g smör
  • 0,5 hönsbuljongtärning
  • En liten näve valfria örter, ex. Salvia, rosmarin, timjan, oregano

Tahinisås:

  • 1,5 dl tahinipasta (sesampasta)
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 citron, saften
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk salt

Garnering

  • salladslök, till garnering
  • färska örter, rosmarin, timjan
  • sesamfrön, till garnering

Köttet

  • 4 skivor ryggbiff, 180 g per skiva
  • 2 klyftor vitlök
  • 50 g smör
  • rapsolja
  • färsk timjan
  • salt
  • peppar

Gör så här

Potatis

  1. Dela potatisarna i halvor. Koka snabbt i saltat vatten, de ska bara mjukna utan att kokas sönder, ca 4 min räcker. Sila av och låt vara i silen i 10 minuter, tills det slutar ångas från potatisarna. De ska torka helt så de blir krispiga och goda.
  2. Smält smöret i en liten kastrull och smula sedan i en bit buljong. Låt smöret få småputtra under omrörning 1 min.
  3. Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Lägg potatisarna i en form och häll över det smälta smöret. Blanda ordentligt och se till att potatisarna vänds i smöret. Tänk på att använda en rymlig form, om potatisarna ligger allt för tätt ihop blir de inte krispiga. Strö över lite örter om du vill ha det på. Ta in mitt i ugnen och låt tillagas i ca 20-25 min, tills de får en fin gyllene färg.

Tahinisås

  1. Lägg alla ingredienser till tahinisåsen i en skål. Mixa gärna såsen med en handmixer eller elvisp för bäst konsistens. Mixa i ca 1 min tills såsen har blandats samman väl. Vänd i potatisarna. Toppa och vänd runt med hackade örter, hackad salladslök och sesamfrön.

Köttet

  1. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och stek biffen på hög värme i 3 min. Vänd på köttet, tillsätt smör, timjan, vitlök i stekpannan och ös köttet med smöret. Stek i tre minuter, lägg köttet på en skärbräda, strö på salt och svartpeppar. Låt köttet vila en stund och skiva sedan i tunna skivor och servera med potatisen och tahinisåsen.