Stekt biff med vårprimörer
Stekt biff med vårprimörer
25 ingredienser
1 h
Den här huvudrätten hyllar den svenska våren! Perfekt att laga och njuta av i helgen.
Se Ludwig Tjörnemo laga receptet

Ingredienser
Stekt biff
- 600 g biff
- 3 kvistar färsk timjan
- 2 klyftor vitlök
- salt
- svartpeppar
Primörer
- 400 g färskpotatis
- 200 g smör, brynt (till potatiskokningen)
- 1 klyfta vitlök
- 4 blad färska lagerblad
- 200 g tomat
- 2 msk vinäger
- 2 msk kallpressad rapsolja
- 4 kajplökar (eller 8 små)
- 1 msk smör
- salt
- svartpeppar
Sås
- 2 schalottenlökar
- 3 klyftor vitlök
- 5 kvistar färsk timjan
- 15 timutpepparkorn (funkar med vanlig svartpeppar)
- 3 dl vitt vin
- 4 dl oxfond
- majsstärkelse
- vinäger
- salt
Gör så här
Stekt biff
- Snitta svålen om den är tjock och salta.
- Stek sedan köttet på hög värme så att det får en fin färg. Börja med matolja i pannan och tillsätt en klick smör efter en stund när köttet börjar få färg. Ös smör över köttbiten tills den fått fin färg.
- Tillsätt örterna samt vitlöksklyftorna och baka i ugnen på 120 grader till en kärntemperatur på 50 grader.
- Låt köttet vila och krydda sedan med svartpeppar.
Primörer
- Koka potatisen med smör, vitlök, örter och salt tills de är mjuka.
- Skär tomaterna i mindre bitar och strö över salt, peppar, vinäger och kallpressad rapsolja. Låt marinera fram till servering (minst 20 minuter).
- Precis innan servering sotar du kajplökarna i en panna på hög värme. Sänk temperaturen när de fått mycket färg och tillsätt smör och salt.
Sås
- Svetta lök, vitlök, örter och kryddor i en kastrull.
- Tillsätt vitt vin och koka ner till hälften.
- Häll i fonden och kokan ner ytterligare.
- Red av såsen med majsstärkelse och smaka upp med vinäger och salt. Sila slutligen av såsen.