Stekt biff med vårprimörer

koket.se
Stekt biff med vårprimörer
Ludwig Tjörnemo profilbild
Ludwig Tjörnemo profilbild

Stekt biff med vårprimörer

25 ingredienser

1 h

Den här huvudrätten hyllar den svenska våren! Perfekt att laga och njuta av i helgen.

Se Ludwig Tjörnemo laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Stekt biff

  • 600 g biff
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 2 klyftor vitlök
  • salt
  • svartpeppar

Primörer

  • 400 g färskpotatis
  • 200 g smör, brynt (till potatiskokningen)
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 blad färska lagerblad
  • 200 g tomat
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 4 kajplökar (eller 8 små)
  • 1 msk smör
  • salt
  • svartpeppar

Sås

  • 2 schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 5 kvistar färsk timjan
  • 15 timutpepparkorn (funkar med vanlig svartpeppar)
  • 3 dl vitt vin
  • 4 dl oxfond
  • majsstärkelse
  • vinäger
  • salt

Gör så här

Stekt biff

  1. Snitta svålen om den är tjock och salta.
  2. Stek sedan köttet på hög värme så att det får en fin färg. Börja med matolja i pannan och tillsätt en klick smör efter en stund när köttet börjar få färg. Ös smör över köttbiten tills den fått fin färg.
  3. Tillsätt örterna samt vitlöksklyftorna och baka i ugnen på 120 grader till en kärntemperatur på 50 grader.
  4. Låt köttet vila och krydda sedan med svartpeppar.

Primörer

  1. Koka potatisen med smör, vitlök, örter och salt tills de är mjuka.
  2. Skär tomaterna i mindre bitar och strö över salt, peppar, vinäger och kallpressad rapsolja. Låt marinera fram till servering (minst 20 minuter).
  3. Precis innan servering sotar du kajplökarna i en panna på hög värme. Sänk temperaturen när de fått mycket färg och tillsätt smör och salt.

Sås

  1. Svetta lök, vitlök, örter och kryddor i en kastrull.
  2. Tillsätt vitt vin och koka ner till hälften.
  3. Häll i fonden och kokan ner ytterligare.
  4. Red av såsen med majsstärkelse och smaka upp med vinäger och salt. Sila slutligen av såsen.