Stekt kyckling med havreris och salsa verde

NYHET
Stekt kyckling med havreris och salsa verde
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Stekt kyckling med havreris och salsa verde

18 ingredienser

35 min

Enkel middag med ugnsstekt kycklingfilé, klimatsmart havreris och en underbart god och grön salsa. Salsan består av persilja, olivolja, kapris, vitlök, citron och sardellkäm som mixas ihop till en frisk och syrlig röra med tydlig sälta. Röran håller några dagar i kylen och passar också fint till fisk, kött och grillat.

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklingfiléer, gärna med skinn
  • 3 msk smör
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • färsk timjan
  • salt
  • nymalen svartpeppar, nymalen

Salsa verde

  • 1,5 dl färsk persilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk kapris
  • 0,5 msk sardellkräm
  • 1,5 dl mild olivolja
  • 0,5 citron
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Topping

  • parmesanost, riven
  • citron, finrivet skal
  • färsk persilja, hackad

Till servering

  • 4 port havreris

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 130 grader varmluft.
  2. Koka havreriset enligt anvisning på förpackningen.
  3. Salta och peppra kycklingen på båda sidor. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kycklingen runt om till gyllene. Ha i en krossad vitlöksklyfta, timjan och lite mer smör. Ös kycklingen med smöret några gånger. Lägg över i en ugnsform och låt gå klart i ugnen 15-20 minuter.
  4. Ha i alla ingredienser till salsa verden i en mixer. Eller lägg i en hög mixerskål och använd stavmixer. Mixa ihop och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Den skall vara syrlig.
  5. Vänd up det kokta riset med hälften av salsa verden, smaka av.