Stekt anka med kinesisk plommonsås

POPULÄRT
koket.se
Stekt anka med kinesisk plommonsås
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Stekt anka med kinesisk plommonsås

16 ingredienser

45 min

Det här är en perfekt bjudmiddag som inte alls är svår eller speciellt tidskrävande att laga. Anka stekt till perfektion serverad med en fantastiskt god plommonsås, krispiga grönsaker och en chilimajonnäs. Lyxigt gott!

Ingredienser

portioner
  • 800 g ankbröst
  • salt
  • peppar

Plommonsås

  • 500 g plommon
  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 msk japansk soja
  • 2 msk svart risvinäger (eller balsamvinäger)
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 tsk five spice, torr kryddblandning

Till servering

  • 1,5 dl majonnäs
  • 1-3 msk sriracha
  • 4 port jasminris, kokt
  • 1 gurka, i munsstora bitar
  • 4 salladslökar, tunt skivade

Gör så här

  1. Börja med att göra plommonsåsen. Dela, kärna ur och skär plommonen i mindre bitar.
  2. Koka upp plommonen i en kastrull med övriga ingredienser till såsen. Låt koka ca 20 minuter. Skumma av om det bildas skum på ytan. Ställ åt sidan.
  3. Snitta ankskinnet i ett kryssmönster, skär inte hela vägen ner genom fettet.
  4. Lägg ankbrösten i en kall stekpanna med fettsidan ner. Sätt på hög medelvärme. Låt steka tills skinnet är gyllene och vänd sedan för att steka på andra sidan. Låt gå till innertemperaturen är ca 60 grader för rosa anka. Salta och peppra och låt vila med skinnsidan upp i 5 minuter innan du skivar upp ankan.
  5. Blanda majonnäs med sriracha.
  6. Servera den skivande ankan med plommonsås, chilimajonnäs, nykokt ris och gurka. Toppa med salladslök.