En riktigt smakrik och mättande matpaj med ingredienser som bacon, ost och spenat tillsammans med en klassisk äggstanning. Pajskalet blir fiberrikt och gott med grahamsmjöl och vetemjöl.
Se Stefan Ekengren laga receptet
Ingredienser
Pajskal
160 g smör
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 msk vatten
1,5 krm salt
Fyllning
200 g rökt skinka, fintärnat
1 purjolök, fint skivad och sauterad mjuk i smör
200 g spenat, i påse
1 gul lök, fint skivad
2 klyftor vitlök, rivna
150 g fetaost
50 g smör
3 ägg
2 dl vispgrädde
salt
muskot
Till servering
100 g babyspenat
3 salladslökar, tunt skurna
4 msk rapsolja
1 citron, juicen, pressad Salt
svartpeppar
3 dl yoghurt
3 msk dill, frusen
salt
Gör så här
Pajdeg
Mixa smör, mjöl och salt tills det blir slätt, tillsätt vattnet och mixa vidare till en fin deg.
Om degen är kladdig, låt vila i kylen 30-60 minuter.
Kavla ut pajdegen tunt mellan två smörpapper och lägg i smord pajform (i en springform kan du med fördel lägga smörpapper i botten), tryck ut degen lite med händerna.
Ställ formen i frysen så att degen blir helt frusen.
Baka sedan pajskalet i 175 graders varmluftsugn ca 10 minuter.
Hacka lök och purjolök och fräs tillsammans med spenat och vitlök i smör, lägg åt sidan i en bunke.
Smula ner fetaosten och vänd runt med tärnad skinka och riv ner lite muskotnöt. Häll blandningen i det förbakade pajskalet.
Vispa ihop ägg och grädde, smaka av med salt, häll smeten över fyllningen i pajskalet, vänd runt lite med sked så att stanningen hamnar överallt bland grönsakerna, grädda i 175 graders varmluftsugn ca 40 minuter.
Blanda dill och yoghurt, smaka av med salt.
Om önskas, servera med en lättare sallad på babyspenat och salladslök som du blandar med lite rapsolja, citronjuice, salt och peppar.