Spättarygg är fantastiskt gott. Här serverad med rödbeta samt citron och pepparrotssås.
Ingredienser
portioner
4 spättaryggar (à 300 g eller 4 st hela spättor)
6 rödbetor, kokta och skalade
2 schalottenlökar, i skivor
2 msk citron, saft
0,5 krm strösocker
salt
peppar
smör
1 schalottenlök, hackad
2,5 dl vitt vin (torrt)
3 dl fiskbuljong
1 citron (skalet)
0,5 citron, saft av
3 dl vispgrädde
2 msk smör
färsk pepparrot, riven
Gör så här
Stek fisken i smör. Salt och peppra.
Klyfta varje rödbeta i 4 st klyftor. Skiva löken ½ cm tjocka skivor. Hetta upp smör i en kastrull och lägg i klyftorna. När klyftorna är genomvarma läggs lökskivorna i och allt smakas av med salt, peppar, socker och citronsaft.
Hetta upp den hackade löken i smör utan att deb tar färg. Slå på vinet och låt det koka in så att hälften återstår. Slå i fiskbuljongen och lägg i citronskalet. Låt sjuda ca 5 minuter. Häll i grädden och koka till simmig konsistens. Mixa såsen helt slät med smöret och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Vid servering vänd riven pepparrot i.
Spättarygg med rödbeta, citron och pepparrotssås | Köket.se