Spättarygg med rödbeta, citron och pepparrotssås

Spättarygg med rödbeta, citron och pepparrotssås
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Stefan Karlsson
Stefan Karlsson

Spättarygg med rödbeta, citron och pepparrotssås

16 ingredienser

Spättarygg är fantastiskt gott. Här serverad med rödbeta samt citron och pepparrotssås.

Ingredienser

portioner
  • 4 spättaryggar (à 300 g eller 4 st hela spättor)
  • 6 rödbetor, kokta och skalade
  • 2 schalottenlökar, i skivor
  • 2 msk citron, saft
  • 0,5 krm strösocker
  • salt
  • peppar
  • smör
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 2,5 dl vitt vin (torrt)
  • 3 dl fiskbuljong
  • 1 citron (skalet)
  • 0,5 citron, saft av
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • färsk pepparrot, riven

Gör så här

  1. Stek fisken i smör. Salt och peppra.
  2. Klyfta varje rödbeta i 4 st klyftor. Skiva löken ½ cm tjocka skivor. Hetta upp smör i en kastrull och lägg i klyftorna. När klyftorna är genomvarma läggs lökskivorna i och allt smakas av med salt, peppar, socker och citronsaft.
  3. Hetta upp den hackade löken i smör utan att deb tar färg. Slå på vinet och låt det koka in så att hälften återstår. Slå i fiskbuljongen och lägg i citronskalet. Låt sjuda ca 5 minuter. Häll i grädden och koka till simmig konsistens. Mixa såsen helt slät med smöret och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  4. Vid servering vänd riven pepparrot i.
Spättarygg med rödbeta, citron och pepparrotssås | Köket.se