Spättarygg är fantastiskt gott. Här serverad med rödbeta samt citron och pepparrotssås.
Ingredienser
4 spättaryggar (à 300 g eller 4 st hela spättor)
6 rödbetor, kokta och skalade
2 schalottenlökar, i skivor
2 msk citron, saft
0,5 krm strösocker
salt
peppar
smör
1 schalottenlök, hackad
2,5 dl vitt vin (torrt)
3 dl fiskbuljong
1 citron (skalet)
0,5 citron, saft av
3 dl vispgrädde
2 msk smör
färsk pepparrot, riven
Gör så här
Stek fisken i smör. Salt och peppra.
Klyfta varje rödbeta i 4 st klyftor. Skiva löken ½ cm tjocka skivor. Hetta upp smör i en kastrull och lägg i klyftorna. När klyftorna är genomvarma läggs lökskivorna i och allt smakas av med salt, peppar, socker och citronsaft.
Hetta upp den hackade löken i smör utan att deb tar färg. Slå på vinet och låt det koka in så att hälften återstår. Slå i fiskbuljongen och lägg i citronskalet. Låt sjuda ca 5 minuter. Häll i grädden och koka till simmig konsistens. Mixa såsen helt slät med smöret och smaka av med citronsaft, salt och peppar.