Här visar Filip Poon hur du får en middag med maximal smak med minimal ansträngning. En snabblagad vardagsrätt med hetta, syra och massor av umami.
Ingredienser
4 dl vitkål, grovt hackad
1 gul lök, grovt hackad
4 klyftor vitlök, finhackade
5 cm färsk ingefära, skivad i stavar
500 g blandfärs
1 msk sichuanpeppar
0,5 msk five spice
1 tsk MSG
2 msk koncentrerad kalvfond
2-3 dl vatten
3 msk japansk soja
1 msk kinesisk soja
1 dl hoisinsås
3 msk crispy chili oil, med mycket krisp på skeden
150 g haricots verts, hackad
rapsolja, till stekning
salt
Topping och till servering
3 salladslökar, skivad
4 port jasminris
Gör så här
Tillaga riset enligt anvisning på förpackningen.
Fräs kål, ingefära och lök i olja i en stor stekpanna på hög värme i ca 4-5 minuter. Lyft upp det frästa ur pannan och lägg åt sidan.
Stek sedan blandfärsen i samma stora stekpanna till den får färg. Gå i med vitlök och sichuanpeppar. Fräs någon minut och gå sedan i med, five spice, msg och salt samt kålen och löken.
Häll sedan i kalvfond, vatten, japansk och kineisk soja, hoisin och crispy chili oil. Koka upp och låt småputtra i ca 10 minuter på medelvärme. Gå till sist i med haricots verts och smaka av med salt. Servera med nykokt jasminris och strimlad salladslök.