Spenatknyten med Västerbottensost och laxsnitt med pepparrot

NYHET
Spenatknyten med Västerbottensost och laxsnitt med pepparrot
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Spenatknyten med Västerbottensost och laxsnitt med pepparrot

23 ingredienser

Mingla in julen med små frasiga spenatknyten med Västerbottensost, eleganta snittar med gravad lax och pepparrotskräm samt en festlig alkoholfri glöggdrink med en isbit i form av en julgran – perfekt som mingelmat eller till julbordet.

Ingredienser

Håll skärmen tänd

Spenatknyten med Västerbottensost (ca 20 stycken)

  • 1 förp smördeg (kyld på rulle)
  • 400 g babyspenat
  • 1 bananschalottenlök (stor)
  • 2-3 msk smör, att fräsa i
  • 1 king solo vitlök
  • 100-150 g Västerbottensost
  • 1 ägg
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Snittar med gravad lax och pepparrotskräm

  • 5 skivor formfranska
  • 25-50 g smör
  • 2 dl smetana
  • 2 msk färsk pepparrot, riven
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 4 skivor gravad lax
  • färsk dill

Alkoholfri glöggdrink med julgran (1 glas)

  • 0,5 dl vit glögg
  • 2 dl alkoholfritt mousserande vin
  • tranbär
  • rosmarinkvist
  • vatten

Gör så här

Håll skärmen tänd

Spenatknyten med Västerbottensost

  1. Finstrimla schalottenlöken och fräs den i en klick smör tillsammans med babyspenaten.
  2. Riv i vitlöken och vänd ner. Ta kastrullen från värmen och låt blandningen svalna.
  3. Tillsätt riven Västerbottensost och knäck i ett ägg. Rör ihop och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  4. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  5. Rulla ut smördegen och skär i ca 7×7 cm stora rutor.
  6. Lägg en sked spenatröra i varje ruta och samla alla hörn ovanpå för att forma ett knyte. Nyp ihop ordentligt.
  7. Baka i ugnen i ca 10 minuter, eller tills knyten fått fin gyllene färg.
  8. Blanda smetana, riven pepparrot, citronskal, salt och nymalen svartpeppar. Lägg i en spritspåse och förvara i kylskåp tills den ska användas.

Snittar med gravad lax och pepparrotskräm

  1. Stansa ut små rundlar ur formbrödet med hjälp av en stans eller ett litet shotglas.
  2. Hetta upp en stekpanna med smör och stek brödrundlarna tills de blir gyllene och rostade.
  3. Skär de gravade laxskivorna i lagom stora bitar för att passa på varje brödrundel.
  4. Klicka på pepparrotskrämen på de smörstekta brödrundlarna. Forma laxskivorna till små rosor och placera dem ovanpå krämen. Garnera med dill och servera direkt.

Glöggdrink med julgran

  1. Lägg tranbär i botten av ett glas och placera en rosmarinkvist i mitten.
  2. Fyll glaset med vatten så att tranbären täcks och spänn fast rosmarinkvisten så att den står som en “julgran”. Ställ in glaset i frysen tills vattnet har fryst helt.
  3. Ta fram glaset och häll i den vita glöggen. Toppa med bubbel. Servera direkt.