Sparristarte med parmesan
Sparristarte med parmesan
8 ingredienser
Frasig tarte på smördeg med sparris som passar fint att servera i munsbitar på buffén eller i större bitar som lunch med en god sallad till.
Ingredienser
- 1 förp smördeg, kyld på rulle (à 250 g)
- 1 dl crème fraîche
- ca 400 g grön sparris (så tunna du kan hitta)
- ca 20 g parmesanost
- 1 citron
- 0,5-1 tsk chiliflakes
- flingsalt
- olivolja
Gör så här
- Sätt på ugnen 175 grader.
- Skär bort den nedre torra delen på sparrisen. Är sparrisen av det tjockare slaget så skala gärna nedre halvan av sparrisen.
- Rulla ut smördegen på ett bakplåtspapper. Skär ut efter önskad form, utgå från att det ska finnas ca 1 cm till godo längs kanten efter att du lagt ut all sparris i ett jämnt lager på smördegen.
- Bred ut crème fraiche på smördegen, lämna ca 1 cm av kanten fri från crème fraiche. Nagga den del av botten som är med crème fraiche med en gaffel. Lägg sparrisarna i ett jämnt lager på crème fraichen.
- Pensla kanterna med olivolja.
- Grädda i ca 15 minuter, kanterna ska resa på sig och bli gyllenbruna.
- Ta ut och riv över parmesan och citronskal. Strö över flingsalt och chiliflakes. Avsluta med att ringla över en god olivolja.
- Dela upp tarten i bitar som passar ändamålet, lätt lunch lite större bitar, tilltugg lite mindre