Spanska köttbullar med mamma Marias tortilla

20 röster
60 m
4
60 m
4
4 portioner

Du behöver

Spansk tortilla

  • 0,5 kg potatis
  • 1 dl olivolja
  • 1 gul lök
  • 4 ägg
  • 200 g serranoskinka
  • 1,5 krm persilja
  • salt
  • peppar

Tomatsås

  • 400 g krossade tomater
  • 2 klyfta vitlök
  • 0,5 gul lök
  • 1 köttbuljongtärning

Köttbullarna

  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl ströbröd
  • 500 g kalvfärs (eller oxfärs)
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 äggula
  • 1 msk whisky (efter smak, men inte för mycket!)
  • 200 g grädde
  • 2 krm persilja, pressad mellan fingrarna
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar

Gör så här

  1. Tortilla
    Skala potatisen och skär till cm-stora tärningar. Värm oljan i en stekpanna och fräs potatistärningarna.
  2. Skär upp löken och lägg i stekpannan, stek på låg värme i 20 minuter.
  3. Vispa äggen och rör ner i stekpannan tillsammans med serranoskinka, salt, peppar och persilja. Stek på låg värme i ytterligare 10 minuter på låg värme. Täck stekpannan med en tallrik och vänd upp och ner på allt så att den lossnar och hamnar i tallriken.
  4. Köttbullar i tomatsås
    Börja med tomatsåsen. Lägg i de krossade tomaterna i en kastrull och låt det börja puttra på låg värme. Hacka vitlök och lök och lägg i kastrullen med tomaterna.
  5. Tillsätt köttbuljongen och låt det stå och puttra till dess att köttbullarna är klara.
  6. Blanda vatten och ströbröd och låt stå i 10 minuter. Lägg därefter i köttfärsen, vitlök, äggulan och whiskey. Pressa persiljan mellan fingrarna och strö ner i färsen, samt salta och peppra.
  7. Rör runt allting ordentligt. Börja forma stora (större än svenska) köttbullar. Om du tycker att smeten är lite för kletig, pröva att skölj fingrarna med vatten innan. Lägg i köttbullarna i tomatsåsen och låt koka med locket på i 15-20 minuter.
  8. Servera med den spanska tortillan.
21 november 2016