Spansk potatistortilla med parmesan

Spansk potatistortilla med parmesan
Foto: TV4
Benjamin Ingrosso
Benjamin Ingrosso

Spansk potatistortilla med parmesan

9

17 ingredienser

En matig omelett med potatis, lök och parmesan. Bjud den i bitar som tillbehör eller tillsammans med en grönsallad.

Ingredienser

portioner4 - 6 buffé
  • 600 g fast potatis
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 gula lökar
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk smör
  • 0,5 msk strösocker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 6 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 citron, skalet
  • 100 g parmesanost, finriven
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 250 g mascarpone
  • 0,5 citron, finrivet skal + saft
  • chiliflakes
  • olivolja

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 150 grader.
  2. Skala och skiva potatisen tunt. Skala och skiva gul lök och vitlök. tvätta och riv av skalet från citronen, riv parmesanosten
  3. Stek potatisen i olivoljan och hälften av smöret i en stekpanna på medelvärme utan att den tar färg.
  4. Stek gul lök och vitlök i resten av smöret in kastrull på medelvärme. Stek så att löken blir mjuk och får färg utan att bli bränd.
  5. Tillsätt socker, blanda runt och låt steka någon minut. Häll på vinägern och låt den koka in.
  6. Vispa ihop äggen med mjölk, finrivet citronskal, salt och peppar.
  7. Ta fram en stekpanna som är ugnssäker. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten på stekpannan.
  8. Varva ingredienserna i pannan, börja med lite parmesan i botten, därefter potatis och sen lök. Fortsätt tills ingredienserna är slut och toppa med äggstanningen.
  9. Tillaga i ugnen tills äggstanning har stelnat.
  10. Mascarponekräm
    Vispa ihop mascarpone med finrivet citronskal, citronsaft och en skvätt olivolja. Smaka av med chiliflakes och salt.
  11. Skär i bitar och servera.