Spanakopita - fetaost och spenatpaj

Spanakopita - fetaost och spenatpaj
Foto: Simon Bajada
Tareq Taylor ny 2024
Tareq Taylor ny 2024

Spanakopita - fetaost och spenatpaj

9 ingredienser

1.5 h

”En grekisk rätt som har ett visst släktskap med den turkiska böreken. Filodeg hittar du ofta i frysdisken, men numera går det även att hitta färsk. Det är väldigt praktiskt när du ska göra paj. Den här är väldigt lättlagad och god med en tomatsallad till.” /Tareq

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 300 g filodeg (8 ark)
  • olivolja (till pensling)

Fyllning

  • 450 g fryst bladspenat
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 ägg
  • 300 g fetaost
  • 0,5 dl färsk dill, finhackad
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Värm ugnen till 160 grader.
  2. Tina spenaten och krama ur vattnet ur den. Hacka lök och vitlök fint och lägg allt i en bunke. Knäck i äggen, smula ner fetaosten och tillsätt dill och salt. Blanda om.
  3. Pensla en ugnsform, cirka 20 × 30 centimeter, med olja.
  4. Lägg i två ark filo­deg ovanpå varandra och låt kanterna hänga utanför. Pensla på nytt med olja och lägg i ytterligare två ark filodeg. Upprepa en gång till så att det blir totalt sex ark filodeg.
  5. Lägg i fyllningen och täck med två ark filodeg. Vik in degen som hänger över kanten på formen och nyp till så att det blir ett paket. Pensla med olja.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme.