Spanakopita - fetaost och spenatpaj

NYHET
Spanakopita - fetaost och spenatpaj
Foto: Simon Bajada
Tareq Taylor ny 2024
Tareq Taylor ny 2024

Spanakopita - fetaost och spenatpaj

9 ingredienser

1.5 h

"En grekisk rätt som har ett visst släktskap med den turkiska böreken. Filodeg hittar du ofta i frysdisken, men numera går det även att hitta färsk. Det är väldigt praktiskt när du ska göra paj. Den här är väldigt lättlagad och god med en tomat­sallad till." /Tareq

Ingredienser

portioner
  • 300 g filodeg (8 ark)
  • olivolja (till pensling)

Fyllning

  • 450 g fryst bladspenat
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 ägg
  • 300 g fetaost
  • 0,5 dl färsk dill, finhackad
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Värm ugnen till 160 grader.
  2. Tina spenaten och krama ur vattnet ur den. Hacka lök och vitlök fint och lägg allt i en bunke. Knäck i äggen, smula ner fetaosten och tillsätt dill och salt. Blanda om.
  3. Pensla en ugnsform, cirka 20 × 30 centimeter, med olja.
  4. Lägg i två ark filo­deg ovanpå varandra och låt kanterna hänga utanför. Pensla på nytt med olja och lägg i ytterligare två ark filodeg. Upprepa en gång till så att det blir totalt sex ark filodeg.
  5. Lägg i fyllningen och täck med två ark filodeg. Vik in degen som hänger över kanten på formen och nyp till så att det blir ett paket. Pensla med olja.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme.