Spaghetti med vitlök, kallpressad olivolja och chili är en av de klassiska, snabba italienska vardagsrätterna. Med bra råvaror är det lätt att förstå varför de återvänder till den gång på gång.
Ta fram en kastrull, koka 3 liter vatten med ungefär 1,5 matskedar salt.
Finhacka persiljan.
Skala och dela vitlöksklyftorna i mitten på längden. Skär sen vitlöken i tunna skivor, så tunt som du kan.
Värm en halv deciliter olivolja i en stekpanna på medelhög värme. Häll i chiliflakes.
När chilin börjar bubbla, häll i vitlöken. Vitlöken ska fräsa men den ska inte ta färg, då blir den besk. Om det börjar fräsa för mycket, häll i lite av kokvattnet.
När vitlöken börjar bli mjuk är det dags att hälla i hälften av persiljan. Sänk till låg värme.
Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen. När spaghettin är 1 minut från att nå perfekt al dente-nivå (det är en smaksak), lyft över den i stekpannan (se till att inte hälla ut pastavattnet).
Höj värmen till hög och koka pastan tillsammans med såsen. Tillsätt en halv deciliter pastavatten.
Fortsätt slunga pastan i stekpannan och rör runt den i den kokande såsen tills såsen bildar en emulsion, där fettet och pastavattnet tillsammans skapar den krämiga konsistensen. Häll i ett par matskedar olivolja och resten av persiljan.