Spagetti med saffranstomatsås

koket.se
Spagetti med saffranstomatsås
Jessica Frej
Jessica Frej

Spagetti med saffranstomatsås

19 ingredienser

30 m

"Nyligen lagade jag mat på en babyshower där fler kockar var bjudna. Jag gjorde efter många kval en tomatsås med saffran som jag älskar. Och vi ni det blev succé! Alla tog om och ville veta hur jag gjort. Det var ju noll svårt egentligen bara en god tomatsås med lite saffran i. En perfekt bjudrätt hur som, lätt att laga till många." /Jessica Frej

Rätten kostar ca 12 kr per portion.

Se Jessica Frej laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner4 - 6

Krutonger

  • ca 3 brödskivor (gärna torrt bröd)
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • 1 klyfta vitlök

Spagetti med saffranstomatsås

  • 400 g spaghetti
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • olivolja
  • 0,5 g saffran
  • tomatpuré
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5-1 tsk salt
  • 2 burkar krossade tomater
  • ca 0,5 krm strösocker

Servering

  • rucolasallad
  • basilika
  • parmesanost
  • mozzarellaost

Gör så här

Krutonger

  1. Skär brödet i kuber och stek det i olivolja med salt och peppar samt en vitlöksklyfta. Om du har en kvist rosmarin låt den steka med också.
  2. När bröden är frasiga och har fin färg så låt dem rinna av på lite papper och ställ år sidan till servering.

Spagetti med saffranstomatsås

  1. Koka spagettin i saltat vatten.
  2. Hacka lök och vitlök och stek det mjukt i olivolja ihop med saffran.
  3. Addera tomatpuré och låt det steka ett tag till.
  4. Häll på chili, salt, krossade tomater och en nypa socker och låt allt gärna koka ihop länge.
  5. Smaka av och se om du vill ha mer av salt, socker eller chili.
  6. Blanda den nykokta pastan med tomatsåsen. Var noga med att inte koka pastan för länge.
  7. Ringla gärna på lite mer olivolja och dra några varv med pepparkvarnen.

Servering

  1. Servera med rucolasallad, basilika, riven parmesan och mozzarella.