Morotskaka med citrontopping

Morotskaka med citrontopping
Foto: Pål Allan
Heléne Johansson
Heléne Johansson

Morotskaka med citrontopping

Av: Heléne Johansson

Från: Sötebröd från Brunkebergs bageri

14 ingredienser

Underbart god morotskaka i långpanna. Receptet är hämtat ur boken Sötebröd från Brunkebergs bageri.

Se fler recept ur

Sötebröd från Brunkebergs bageri

Ingredienser

Kaka

  • 6 ägg
  • 675 g strösocker
  • 475 g neutral matolja
  • 480 g vetemjöl
  • 15 g bakpulver
  • 5 g bikarbonat
  • 10 g salt
  • 10 g malen kanel
  • 200 g morot, rivna

Citrontopping

  • 125 g smör, rumstempererat
  • 125 g färskost (typ Philadelphia)
  • 150 g florsocker
  • 25 g vaniljsocker
  • 1 citron, rivet skal och saft av

Gör så här

  1. Vispa ägg, socker och olja pösigt och vitt.
  2. Blanda vetemjölet med bakpulver, bikarbonat, salt och kanel.
  3. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten.
  4. Vänd till sist ner morötterna och blanda försiktigt men väl.
  5. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och smöra papperet och formens kanter.
  6. Häll smeten i formen och grädda kakan på nedersta falsen i 175 graders ugnsvärme i 30–40 minuter.
  7. Kakan ska vara torr inuti när den är färdig – känn efter med en sticka.
  8. Låt kakan svalna i formen.
  9. Vänd upp kakan på ett fat eller en skärbräda.

Citrontopping

  1. Blanda alla ingredienser till toppingen till en fluffig kräm och bred den på kakan.