Morotskaka med citrontopping

39 röster

Underbart god morotskaka i långpanna. Receptet är hämtat ur boken Sötebröd från Brunkebergs bageri.

Visa mer

Du behöver

Kaka

  • 6 ägg
  • 675 g strösocker
  • 475 g neutral matolja
  • 480 g vetemjöl
  • 15 g bakpulver
  • 5 g bikarbonat
  • 10 g salt
  • 10 g kanel, malen
  • 200 g morötter, rivna

Citrontopping

  • 125 g smör, rumstempererat
  • 125 g färskost av Philadelphiatyp
  • 150 g florsocker
  • 25 g vaniljsocker
  • rivet skal och saft av 1 citron

Gör så här

  1. Vispa ägg, socker och olja pösigt och vitt.
  2. Blanda vetemjölet med bakpulver, bikarbonat, salt och kanel.
  3. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten.
  4. Vänd till sist ner morötterna och blanda försiktigt men väl.
  5. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och smöra papperet och formens kanter.
  6. Häll smeten i formen och grädda kakan på nedersta falsen i 175 graders ugnsvärme i 30–40 minuter.
  7. Kakan ska vara torr inuti när den är färdig – känn efter med en sticka.
  8. Låt kakan svalna i formen.
  9. Vänd upp kakan på ett fat eller en skärbräda.
  10. Citrontopping
    Blanda alla ingredienser till toppingen till en fluffig kräm och bred den på kakan.
22 februari 2012

Laddar fler recept