Kardemummaknutar
Kardemummaknutar
13 ingredienser
Ger 25-35 st bullar. Receptet kommer från Sötebröd från Brunkebergs bageri.
Glutentest
För att se om degen är tillräckligt bearbetad tar du upp en bit deg ur bunken och drar den försiktigt mellan händerna. när du kan dra ut den så att det bildas en tunn hinna i mitten som släpper igenom ljus är degen färdig.
Se fler recept ur
Ingredienser
Vetedeg, grundrecept
- 75 g jäst
- 500 g mjölk, kall
- 1200 g vetemjöl
- 200 g strösocker
- 200 g smör, rumstempererat
- 20 g kardemummakärnor, stötta
- 5 g salt
Smör- och kardemummafyllning
- 250 g smör, rumstempererat
- 75 g strösocker
- 75 g vaniljsocker
- 20 g kardemummakärnor, stötta
- 1 ägg + en skvätt vatten till pensling
Garnering
- kardemummakärnor och råsocker
Gör så här
Vetedeg
- Lös upp jästen i mjölken och tillsätt övriga ingredienser.
- Bearbeta degen i maskin i 12-15 minuter, eller för hand i 15-20 minuter, tills den känna smidig och elastisk.
- Gör ett glutentest för att försäkra dig om att degen är tillräckligt bearbetad.
- Låt degen vila i 10 minuter innan du börjar forma den.
Smör- och kardemummafyllning
- Vispa alla ingredienser till fyllningen till en fluffig kräm.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
- Kavla ut en del i taget till en 3–4 mm tjock rektangel.
- Bred på fyllningen – snåla inte!
- Vik degen på mitten från långsidan och skär den i 1 cm tjocka remsor.
- Lägg en remsa i taget på bakbordet.
- Lägg handflatorna på ändarna och dra dem åt motsatt håll så att remsan tvinnas. Ta upp den tvinnade remsan och knyt ihop den.
- Lägg knutarna med 3–4 cm mellanrum med ändarna nedåt på plåt med bakplåtspapper eller i bullformar.
- Låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med stött kardemumma
- och råsocker. (Alternativt pensla och garnera efter gräddningen.)
- Grädda bullarna i 225 graders ugnsvärme i 10–12 minuter.