Sotade ripbröst med rostade vinterprimörer

NYHET
Sotade ripbröst med rostade vinterprimörer
Foto: Tv4

Sotade ripbröst med rostade vinterprimörer

20 ingredienser

1 h + tid i kyl

Sotade ripbröst med rostade vinterprimörer och ingefärsdressing blir en lyxig huvudrätt att förgylla dagen med.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Sotade ripbröst

  • 8 fjällripa (ripbröst)
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • vitlök, granulerad
  • olja (till stekning)
  • viltfond
  • 15-20 g smör
  • ev blandade örter (valfria kryddor)

Ugnsrostade vinterprimörer

  • 2-3 morötter (stora)
  • 1 palsternacka (stor)
  • 0,5 rotselleri
  • salvia
  • svartpeppar
  • salt
  • ca 2 msk smör, flytande

Yuzu- och ingefärsmajonnäs

  • 1,5 dl majonnäs (japansk)
  • 1 msk yuzujuice
  • 1 cm ingefära, riven (eller 1-2 krm granulerad ingefära)

Servering

  • kimchi
  • ev vitlökspulver (svart)

Gör så här

Sotade ripbröst

  1. Krydda brösten med salt, svartpeppar och granulerad vitlök.
  2. Låt kryddorna dra in i köttet i 20-30 minuter. Du kan även torrsalta brösten i förväg och låta dem ligga över natten (8-12 timmar).
  3. Stek på hög värme ett par minuter på varje sida tills de har fått fin stekyta och en innertemperatur på 50-55 grader.
  4. Lyft av brösten från värmen och packa in dem i ett foliepaket. Låt ligga i 8-10 minuter för att vila.
  5. Om du har svårt att få upp innertemperaturen bara genom stekning kan du antingen sätta in dem i ugnen ett par minuter, eller lägga på ett lock över stekpannan ett tag.
  6. Medan brösten vilar blandar du eventuell uppbyggd fond i en stekpannan med lite viltfond, svartpeppar, vatten och smör tills du får en fin sky.
  7. Skyn går att göra på många sätt. Experimentera genom att tillsätta örter, vin, soja, eller grädde - beroende på vilken stil du önskar på din måltid. Har du stekt på väldigt hög värme och bottenfonden blivit bränd är det dock bättre att rengöra stekpannan och utgå från viltfonden som smaksättare.

Ugnsrostade vinterprimörer

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och hacka rotsakerna i lika stora bitar.
  3. Lägg rotsakerna i en djup ugnsplåt. Krydda med salvia, svartpeppar samt salt och häll på ca 2 msk flytande smör.
  4. Rör om så att alla rotsaker täcks med smör och kryddor.
  5. Låt steka i ugnen i ca 30 minuter tills de har fått färg.
  6. Rör om bland rotsakerna, sänk temperaturen till 100 grader och låt steka i ytterligare ca 20 minuter.
  7. Det går även bra att tillaga rotsakerna i airfryer. Sätt då värmen på 180 grader och tillaga i 10 minuter. Rör sedan om och tillaga i ytterligare 10 minuter till. Se till att inte överfylla ugnskorgen utan tillaga rotsakerna hellre i två omgångar om det blir trångt i airfryern.
  8. Servera rotsakerna direkt eller håll dem varma i ugnen på låg temperatur.

Yuzu- och ingefärsmajonnäs

  1. Blanda samman majonnäs med yuzujuice och finriven ingefära.
  2. Ställ in i kylen fram till servering.

Servering

  1. Servera ripbrösten hela eller skurna i tjocka skivor tillsammans med ugnsstekta primörer, viltsky, kimchi och en klick ingefärsmajonnäs.
  2. Pudra över svart vitlökspulver.