Sotad spetskål med fransk potatisgratäng

NYHET
Sotad spetskål med fransk potatisgratäng
Foto: Tv4

Sotad spetskål med fransk potatisgratäng

26 ingredienser

1 h

Sotad spetskål med fransk potatisgratäng, burrata, brynt smör och mandel blir en festlig huvudrätt att njuta av.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Potatisgratäng

  • 1 kg fast potatis
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 gul lök
  • 4-5 klyftor vitlök
  • 1 tsk sardellspad
  • 1-2 msk sherryvinäger
  • 50 g smör
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • 300 g lagrad ost (helst gruyère)

Spetskål

  • 1 spetskål (1 stor eller 2 mindre)
  • 4-5 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • smör

Pancetta

  • pancetta

Rödkålssallad

  • 0,5 rödkål
  • 1 citron
  • 0,5 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 msk vit balsamvinäger
  • flingsalt

Servering

  • marconamandel (eller friterade valenciamandlar)
  • 1 förp miniburrata (eller 2 stora delade på hälften)
  • färska örter, hackade (t.ex. rosmarin, salvia och timjan)
  • flingsalt

Gör så här

Potatisgratäng

  1. Skölj potatisen men låt gärna skalet vara kvar.
  2. Skär potatisen i skivor, gärna på mandolin.
  3. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
  4. Koka upp grädde och mjölk i en stor kastrull. Tillsätt sedan den skivade potatisen.
  5. Hetta upp en stekpanna med lite olja.
  6. Stek riven lök tills den har fått färg och blivit glansig.
  7. Häll ner löken i kastrullen med potatis och låt koka i några minuter.
  8. Häll gratängen i en stor ugnsform (eller i flera små portionsformar) och toppa med ost.
  9. Grädda i ugnen i 25-35 minuter.
  10. Ta ut gratängen från ugnen, täck med aluminiumfolie och ställ åt sidan.

Spetskål

  1. Höj värmen på ugnen till 225 grader, över- och undervärme.
  2. Dela spetskålen i fyra klyftor.
  3. Massera in olivolja i spetskålen samt krydda med salt och peppar.
  4. Hetta upp en stekpanna på hög värme och stek spetskålen på alla sidor.
  5. Lägg ner spetskålen i en ugnsform och klicka i smör.
  6. Grilla i ugnen i 20-30 minuter tills kålen har fått färg och blivit mjuk rakt igenom.

Pancetta

  1. Hetta upp en tom stekpanna.
  2. Skär pancettan i små kuber och stek bitarna tills de är krispiga.

Rödkålssallad

  1. Strimla rödkål tunt.
  2. Skölj kålen och krama ur vattnet.
  3. Lägg kålen i en skål och pressa i saften från en hel citron.
  4. Tillsätt rödvinsvinäger, balsamvinäger och flingsalt. Massera in blandningen i rödkålen.

Servering

  1. Mortla mandlarna.
  2. Lägg spetskålen på en tallrik. Lägg en stor hög rödkålssallad bredvid och toppa salladen med en burrata.
  3. Strö över pancetta, mortlade mandlar, färska örter, peppar och flingsalt.
  4. Servera potatisgratäng till.