Söt potatiskaka med björnbärssylt

Svensk potatis Söt potatiskaka med björnbärssylt NY
Foto: svensk potatis

Söt potatiskaka med björnbärssylt

9 ingredienser

60 m

Söt och god potatiskaka med smak av mandel. Serveras med björnbärssylt eller annan favoritsylt.

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 450 g potatis, kokt, skalad och kall
  • 1 msk matfett
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 5 droppar bittermandel
  • 0,5 citron, skal och saft
  • 2 äggvitor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, ca 23 cm i diameter.
  2. Riv potatisen och smält matfettet, blanda samman i en bunke.
  3. Blanda socker och mjöl. Tillsätt mjölk och vispa ner äggulorna.
  4. Tillsätt potatismoset, bittermandel, citronskal och citronsaft.
  5. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
  6. Lägg smeten i formen och släta till ytan.
  7. Grädda i ugnen ca 45 min.
  8. Servera med björnbärssylt eller annan valfri sylt.