Somrig tårta med jordgubbsmousse och lavendelmousse

17 röster

Du behöver

Vaniljbotten

  • 840 g vetemjöl
  • 2 msk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 450 g smör, rumstempererat
  • 450 g strösocker
  • 8 ägg, rumstempererade
  • 2 tsk vaniljextrakt
  • 490 g champagne eller mousserande vin
  • pastafärg lila, blå, turkos

Lavendelmousse

  • 2 msk torkad lavendel
  • 1 dl strösocker
  • 3 msk vatten
  • 6 blad gelatin
  • 6 dl vispgrädde
  • 1 tsk lila pastafärg

Jordgubbsmousse

  • 240 g jordgubbspuré
  • 6 gelatinblad, blötlagda
  • 240 g turkisk yoghurt
  • 130 g färskost
  • 160 g socker
  • 600 g vispgrädde

Marängsmörkräm

  • 300 g äggvita
  • 400 g socker
  • 1 tsk salt
  • 900 g smör, rumstempererat
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1 tsk lila pastafärg

Montering

  • jordgubbar
  • champagne
  • fondant

Gör så här

  1. Tårtbotten
    Sätt ugnen på 175 grader. Pensla 2 formar à 20 cm i diameter.
  2. Sikta de torra ingredienserna. Kör socker och smör i maskinen tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget. Skrapa bunkens kant då och då. Blanda ner vanilj i champagnen. Tillsätt mjölblandningen i smörsmeten varvat med champagneblandningen i omgångar. Skrapa bunkens kant då och då.
  3. Dela upp smeten i tre olika bunkar. Färga en lila, en blå och en turkos. Häll i en färg i taget på den andra i båda formarna, i omgångar.
  4. Lavendelmousse
    Blötlägg gelatinet. Stöt lavendeln i mortel tillsammans med 1 msk socker.
  5. Blanda resterande socker och vattnet i en kastrull, sikta ner lavendelsockret. Låt koka upp, sockret ska smälta helt. Rör hela tiden. Det ska inte få färg eller koka in. Låt svalna något och lägg i gelatinet och rör tills det är ordentligt blandat.
  6. Vispa grädden med lite av pastafärgen. Blanda lite av grädden i sirapen så att temperaturen sänks till fingervarmt. Vänd i grädden i omgångar. Låt stelna i kyl.
  7. Jordgubbsmousse
    Värm purén lite i en kastrull och lägg i urkramat gelatin, blanda ordentligt.
  8. Vispa yoghurt, socker och färskost. Blanda med purén. Vispa grädden lätt och blanda allt.
  9. Marängsmörkräm
    Vispa äggvitor, vanilj och socker över vattenbad tills sockret har smält och marängen känns len mellan fingrarna, ca 5 min. Vispa hela tiden.
  10. Ta bunken från vattenbadet och kör den med vispen på medelhastighet tills marängen svalnat, ca 15 min. Lägg i smöret i omgångar och låt det gå in ordentligt medan vispen går på medelhastighet. Smaka av med salt och vispa sedan på hög hastighet tills den har jämn och fin konsistens. Färga den lila.
  11. Montering
    Dela bottnarna. Pensla första botten med champagne och spritsa smörkräm i en ring längst ut. Detta ska upprepas med varje botten. Fyll första lagret med lavendelmousse, andra med jordgubbsmousse och hackade jordgubbar. Varva i fyra lager. Stryk upp med smörkräm. Kyl och stryk upp igen. Klä med fondant.
15 mars 2018

Fler goda recept