Kryddostbakad lax med färskpotatissallad

Kryddostbakad lax med färskpotatis
Foto: Håkan Larsson

Fin lax inbakad i god ost till färskpotatissallad som får sälta från anjovis.

Håkans dryckestips
Även vinälskaren måste ibland erkänna att en öl nog smakar bäst till maten. Här dricker jag görna en källarsval 1546 Samuel Adams (ca 17 kr för 35 cl) Ett lagom kryddigt vitt vin fungerar också bra, som lättsamma 4200 Leth Grüner vetliner (ca 75 kr)


22 maj 2012
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
4

Du behöver

  • 700-800 g laxfilé, skinn- och benfri
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 3-4 msk vetemjöl
  • 1 st ägg, uppvispat
  • 3 dl kryddost eller Västerbottensost, riven
  • smör till stekning

Potatissallad à la Jansson

  • 800 g färskpotatis
  • 3 dl gräddfil
  • 125 g ansjovisfiléer på burk, spara spadet
  • 1 dl finhackad dill
  • 0,5 st späd purjolök
  • ev salt

Rädisrufs

  • 1 knippe rädisor
  • några korn örtsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Färskpotatissallad
    Koka potatisen i saltat vatten. Blanda gräddfil med hackade ansjovisfiléer, dill och strimlad purjolök.
  3. Dela eventuella stora potatisar och vänd ner potatisen. Smaka av med ansjovisspad och ev salt.
  4. Kryddostbakad lax
    Skär laxen i portionsbitar, putsa bort en del av slaksidan.
  5. Salta och peppra och vänd bitarna först i vetemjöl, sedan ägg och sist riven ost.
  6. Hetta upp smör i en teflonpanna, stek laxen hastigt på medelstark värme på båda sidor till vacker färg.
  7. Sätt in laxen i ugnen 7–10 minuter, tills den är så gott som genomstekt, den får gärna ha lite kärna kvar.
  8. Rädisrufs
    Skölj, ansa och finriv rädisorna på rivjärn och smaksätt med en smula örtsalt.
  9. Vid servering
    Fördela potatissalladen på tallrikar, lägg en bit lax ovanpå och lite rädisrufs bredvid.
Kommentera receptet
Glaskampanj

Fler goda recept