Som tum – grön papayasallad
Som tum – grön papayasallad
9 ingredienser
30 m
”Jag brukar variera vad jag har i salladen. I kylen har jag alltid typ morötter och kål som är jättegott istället för papaya – och ofta mer lokalt odlade. Tunt strimlad kålrot och rättika är också gott. Long beans ersätter jag enkelt med haricot verts eller andra gröna bönor i säsong.” /Tove Nilsson
Ingredienser
- 300 g morot
- 3 msk limefrukt, saft, färskpressad
- 4 msk fisksås
- 3 msk palmsocker (eller råsocker)
- 3 klyftor thaivitlök, eller 1 vanlig klyfta
- 1-4 thaichili, små färska och skivade
- 2 longbeans, i 5 cm stora bitar [eller 10 gröna bönor]
- 6 körsbärstomater, halverade
- ev 0,5 dl jordnötter, rostade
Gör så här
- Skala morötterna och strimla dem tunt på mandolin, eller med en juliennestrimlare.
- Blanda limesaft, fisksås och socker till en dressing. Rör tills sockret smälter.
- Mortla vitlök och önskad mängd chili. Ju mer de mortlas, desto starkare kommer salladen bli – välj styrka själv.
- Tillsätt bönor och fortsätt mortla så de blir lite mjuka.
- Tillsätt morötter och mortla runt. Använd en sked för att röra runt samtidigt som du mortlar, annars blir det svårt när det blir mycket i morteln.
- Tillsätt tomater och dressing. Mortla runt. Smaka av sälta och syra och tillsätt fisksås eller limesaft om det behövs.
- Vänd ner rostade jordnötter, det är valfritt. Ibland är det jordnötter i och ibland inte. Jag gillar både och.
- Servera direkt!