Som tam papayasallad

Som tam papayasallad
Jimmy Guo
Jimmy Guo

Som tam papayasallad

10 ingredienser

20 m

Den här sallad är en frisk smakexplosion som passar utmärkt som tillbehör till friterade rätter. Om man inte får tag på grön papaya så går det bra att ersätta med morot.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 grön papaya, omogen [400 g]
  • 2 klyftor vitlök
  • 2-4 thaichilifrukt
  • 1 msk skalade räkor, torkade (kan uteslutas)
  • 2 msk jordnötter, rostade
  • 1,5 msk palmsocker
  • 8 körsbärstomater
  • 50 g haricots verts, skurna i 5 cm bitar
  • 2 limefrukter, saften
  • 2 msk fisksås

Gör så här

  1. Skala och strimla papayan antingen med kniv eller med en julienneskalare. Undvik kärnhuset i frukten.
  2. Krossa vitlök och chili till en grov pasta i en stor mortel.
  3. Tillsätt torkade räkor, jordnötter och mortla tills allt är krossat. Undvik att överarbeta så hårt att det blir jordnötssmör.
  4. Tillsätt palmsocker, körsbärstomater, haricots verts och mortla tills de blivit lätt krossade.
  5. Pressa i saften från 2 limefrukter och tillsätt fisksås. Blanda runt och smaka av.
  6. Tillsätt den strimlade papayan.
  7. Stöt lätt med morteln så att papayan suger åt sig dressingen.
  8. Servera salladen med sticky rice och friterad kyckling