Solskensbullar

POPULÄRT
Solskensbullar
Foto: Tv4
Fredrik Nylén porträtt
Fredrik Nylén porträtt

Solskensbullar

14

15 ingredienser

1 h

Härliga vetebullar med vaniljkräm kommer göra sig riktigt bra till fikat!

Ingredienser

portioner24 bullar

Vetedeg

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst (röd)
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk malen kardemumma, nymalen
  • 1 tsk salt
  • 13-14 dl vetemjöl special
  • 150 g smör, rumsvarmt

Vaniljkräm

  • 0,5 vaniljstång
  • 2,5 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 25 g smör

Topping

  • 50 g smör, smält
  • 1,5 dl strösocker

Gör så här

  1. Ljumma mjölken till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om.
  3. Tillsätt socker, kardemumma, salt, mjöl och det rumsvarma smöret.
  4. Arbeta degen i 10 minuter i maskin, eller dubbelt så lång tid för hand. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
  5. Förbered vaniljkrämen. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull, tillsätt mjölken och låt koka upp. Dra av från värmen och låt vila 10-15 minuter.
  6. Vispa äggulor, strösocker och maizena luftigt. Vänd sedan ner det i vaniljmjölken.
  7. Koka upp under omrörning och låt sjuda på svag värme i ett par minuter.
  8. Tag bort ifrån värmen, plocka upp vaniljstången och blanda i smöret. Häll krämen i en kall skål och låt svalna.
  9. Knåda degen på mjölad arbetsbänk. Dela i 24 delar och rulla till släta bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta till dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Gör djupa hål i bullarna och klicka eller spritsa i vaniljkräm i varje hål.
  11. Grädda bullarna gyllenbruna mitt i ugnen, ca 8-10 minuter. Ta ut bullarna och låt svalna något.
  12. Pensla dem sedan med smält smör och vänd runt i strösocker, utan att det hamnar socker på vaniljkrämen.