• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Solöns kladdkaka med färska bär

Solöns kladdkaka med färska bär
Foto: TV4

Solöns kladdkaka med färska bär

7 steg att laga

9 ingredienser

1 h

En underbar citronkladdkaka som bäst serveras med färska bär!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

4 portioner
  • 4 digestivekex
  • 150 g smör
  • 1 citron
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vetemjöl

Till servering

  • färska bär
  • vispgrädde

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull och när hälften av smöret är smält, stäng av spisen och ta bort kastrullen från värmen. Rör om tills allt smör har smält.
  2. Smörj en rund form, ca 20 cm i diameter och krossa ca 4 digestivekex i botten.
  3. Tvätta citronen och torka den torr. Riv citronskalet, bara det yttersta skalet på ett rivjärn.
  4. Skär citronen mitt itu och pressa ur saften, använd gärna en citruspress. Tillsätt det rivna citronskalet samt citronsaften till det smälta smöret. Knäck i äggen och tillsätt strösocker och vaniljsocker.
  5. Vispa till en jämn smet. Tillsätt sedan vetemjölet och vispa till en jämn smet.
  6. Häll i smeten i formen och grädda mitt i ugnen på 150 grader i ca 30 minuter. Låt kakan svalna i kylen i minst en timma.
  7. Garnera med florsocker och bär, servera med vispgrädde