Solbullar i långpanna

NYHET
Solbullar i långpanna
Foto: TV4
Ronja Sjölander HSB 2024
Ronja Sjölander HSB 2024

Solbullar i långpanna

21 ingredienser

Ronja Sjölander bakar solbullerutor - helgens godaste fika. Smöriga vaniljbullar smidigt bakad i långpanna.

Ingredienser

  • 30 g jäst
  • 2,5 dl mjölk, rumstempererad
  • 9,5 dl vetemjöl special
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk kardemummakärnor, stötta i mortel
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 120 g smör, rumstempererat

Vaniljkräm

  • 2,5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk majsstärkelse
  • 0,5 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 40 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk mascarpone

Topping

  • 1 ägg, till pensling
  • 50 g smör, smält
  • 0,8 dl strösocker
  • 0,5 msk malen kanel

Gör så här

Vetedeg

  1. Smula jästen i bunken till en matberedare, häll över mjölken och rör tills jästen löst upp sig.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop degen på låg hastighet med degkrok, öka hastigheten till medelhastighet och arbeta degen i minst 10-15 minuter. Degen är klar när fina glutentrådar bildats och degen är glansig och elastisk.
  3. Låt degen vila på ett mjölat bakbord i 15 minuter innan du kavlar ut en rektangel ca 25x35 cm.
  4. Lägg över degen på plåten och låt jäsa i 1,5-2h.

Vaniljkräm

  1. Värm upp mjölken tillsammans med vaniljstången tills det precis når kokpunkt, blanda resterande ingredienser i en separat skål och vispa fluffigt.
  2. Häll den varma mjölken över äggvispet i en tunn stråle under konstant vispning, häll sedan tillbaka allt i kastrullen och värm tills krämen tjocknat, rör om hela tiden för att undvika klumpar.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner smöret tills du har en blank och fin kräm, låt svalna och häll över i en spritspåse.

Solbullerutor

  1. När degen är färdigjäst markerar du ut rutor med en skrapa, gör sedan ”gropar” med hjälp av exempelvis skaftet på en träslev eller liknande. Pensla med ägg.
  2. Spritsa lite vaniljkräm i varje hål.
  3. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter på 200 grader varmluft.
  4. Ta ut plåten ur ugnen och låt svalna, pensla sedan med smör och strö över socker och kanel.